Koncentrationsläger ska bli till lyxresort

Beslutet möts av hård kritik från anhöriga

1 av 3 | Foto: Thinkstock
Ön Mamula utanför Kotor i Montenegro var under andra världskriget ett koncentrationsläger.
RESA

2 300 människor satt fängslade på koncentrationslägret på ön Mamula under andra världskriget.

Nu ska ön renoveras – och bli till en lyx-resort.

– Ett flagrant exempel på bristande seriositet gentemot vår historia, säger en av kritikerna.

Många av de forna koncentrationslägren från andra världskriget har blivit till museum som påminnelse för de hemskheter som inträffade där – men på ön Mamula utanför Kotor i Montenegro har man andra planer.

Spa, hotell och pool

Den lilla ön är bara omkring 200 meter i diameter och är obebodd. Ett 1800-talsfort tar upp det mesta av ytan, och däri rymdes under andra världskriget ett av den fascistiske ledaren Benito Mussolinis koncentrationsläger där omkring 2 300 människor satt fängslade – och 130 miste livet.

Nu har myndigheterna i Montenegro godkänt att en lyx-resort för turister ska byggas på ön. Ett 49-årigt leasingkontrakt har skrivits på av det Schweiz-egyptiska företaget Orascom som vill få dit en yacht-marina, spaanläggning, restaruanger, klubbar och pool-områden. Kostnaderna beräknas uppgå till omkring 140 miljoner kronor.

Anhöriga kritiska

Men planerna har inte gått kritikerna förbi, och bland de som höjer rösterna finns släktingar till de som en gång varit fångar på det forna koncentrationslägret.

– Att bygga ett lyxhotell tillägnat underhållning på en plats där så många människor omkom och led är ett flagrant exempel på bristande seriositet gentemot vår historia, säger Olivera Doklestic, vars far och farbror satt inspärrade på Mamula, till AFP.

Myndigheterna i Montenegro ser dock annorlunda på saken.

– Vi står inför två val: att lämna platsen till dess förfall eller hitta investerare som är villiga att återställa det och göra det tillgängligt för besökare, säger Olivera Brajovic, chef för Montenegros turismmyndighet till CNN.

Aldrig hänt förr

Myndigheterna och PR-byrån Magna som företräder Orascom menar att man under renoveringen kommer att respektera landskapet, den befintliga arkitekturen och att man skulle "fullständigt bevara det historiska värdet av ön." Men det är till klen tröst för anhöriga som Olivera Doklestic.

– Inget annat koncentrationsläger i världen har någonsin omvandlats till hotell, säger hon.

Källor: Balcan Insight, CNN

ARTIKELN HANDLAR OM

Montenegro