Lista: Då är det dyrast att resa

Experterna om tidsperioderna du ska undvika

1 av 4 | Foto: THINKSTOCK
När är det egentligen dyrast att resa? Här nedan ser du några datum som du bör undvika.
RESA

Storhelger, lov och jätteevenemang.

Här är tidpunkterna du ska skippa när du ska boka nästa resa.

– Den grundläggande regeln är, att alla lov ska man undvika, säger Ingela Schönning, kommunikationschef hos Resia.

Ta fram kalendern och börja stryka. Aftonbladet Resa listar tiderna under året när det är som allra dyrast att boka resan (se faktaruta nedan) – och det finns perioder som är ”värre” än andra.

– Runt sportlovet, påsken och runt jul är det många som bokar resor. Priserna styrs ju av tillgång och efterfrågan, säger Ingela Schönning på Resia.

Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig hos Ticket, delar bilden:

– Generellt, vill man undvika dyra biljetter så ska man boka när inte alla andra vill resa, säger hon.

Mästerskap höjer priset

Förutom lov och helger påverkar även stora sportevenemang resepriserna. I sommar avgörs fotbolls-EM i Frankrike och OS går i Brasilien – två länder som kommer att bokas flitigt, tror Schönning:

– Det kan man räkna med. Både flyg, charter och hotell på plats går upp. Det kunde vi se vid EM i Kiev och OS i Sotji, det är inga populära destinationer i vanliga fall men de blev bland de mest bokade de åren. Samma sak såg vi vid OS i London 2012 där priserna gick upp.

”Kan bli dyrare”

För den som ändå vill åka under de mest populära reseperioderna råder Karin Starkman Ahlstedt resenärerna att boka tidigt:

– Många tror att sista minuten är allra billigast, men det kan faktiskt bli dyrare. I fjol gick sista minuten-priserna på sommaren upp med 30 procent jämfört med året innan. De som bokade sin resa tidigt drog stor fördel, säger hon.

Ingela Schönning rekommenderar resenärerna att tänka lite ”utanför boxen” om man vill spara en slant när det är som dyrast:

– Åker man under julhelgerna kan det vara lönsamt att åka på själva nyårsafton då flygbolagen oftast har bättre priser. Under höstloven är ett alternativt att titta på kryssningar. Deras priser följer inte svenska loven och man kan hitta billiga kryssningar på Medelhavet i november, medan charter är dyrt under samma period.

FAKTA

Då är det dyrast att resa

Sportlovet (vecka 7, 8 9)

Påsklovet (25-28 mars)

Fotbolls-EM i Frankrike (10 juni-10 juli)

OS i Brasilien (5-21 augusti)

Sommarlovet (framförallt juli)

Jullovet (24 december-8 januari)

Källa: Resia, Ticket.

Aftonbladet Resa

ARTIKELN HANDLAR OM