Sofia Wistam: ”Jag älskar det”

Programledaren om ett av sina favoritresmål

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Tv-profilen Sofia Wistam tipsar om Island.
RESA

Programledaren Sofia Wistam älskar Island och återvänder gärna till ön.

För Aftonbladet Resa delar hon med sig av sina bästa tips.

– Det är cool natur och väldigt bra shopping, säger hon.

Tv-profilen Sofia Wistam reser gärna och ofta med både jobb och med familj och vänner.

I jobbet som programledare för programmet ”Sofias änglar” besöker hon många olika städer och orter runt omkring i Sverige för att hjälpa svenskar som har det tufft.

För läsarna på Aftonbladet Resa tipsar hon om ett resmål som ligger ganska nära Sverige; Island.

”Du måste rida”

Med tre timmars flyg kan du ta dig från Arlanda till Keflavik. Keflavik ligger 50 kilometer väster om huvudstaden Reykjavik, flygplatsen har Islands enda landningsbana för stora flygplan.

– Jag älskar Island. Det är så pass nära att man nästan kan åka en helg eller en längre weekend och uppleva massor. De varma källorna är fantastiska och att rida på islandshästar. Det är cool natur och väldigt bra shopping. Många tänker inte på det, men många designers testar sina kollektioner där så det är rätt kul shopping, berättar Sofia.

Vilka tre saker måste man göra och se när man besöker Island?

– Då tycker jag att man måste uppleva de varma källorna. de finns stora varma källor och så finns det mindre privata. Du kan kolla runt lite och se om du kan gå till en familjekälla. Du går på ett stenigt landskap och så klättrar du helt plötsligt ner i jorden, så är det underjordiska grottor med källor i. De är helt overkliga.

– Och så måste du rida, då kommer ut i naturen. Det är små islandshästar så du behöver inte kunna rida. Sedan är det shopping, säger hon.

”Lite tråkig mat”

Men Sofia blev inte så imponerad av maten när hon besökte Island.

– Maten är det enda som är lite tråkigt, den är inte hundra. Det är lite för mycket fisk och lite dåligt kryddat. Men det har säkert hänt mycket sedan jag var där senast.

Och Island är ett resmål som passar alla.

– Jag har varit där i jobbet och med tjejkompisarna. Jag har inte varit där med familjen, men jag skulle gärna åka dit med ungarna.

FAKTA

Sofia Wistam om sina favoriter

Bästa hotellet?

– Det är ett hotell utanför Barcelona, Alva Park, som är helt overkligt. Det är så fullt med överraskningar. När jag var på det hotellrummet gick jag in i garderoben och tryckte på en knapp. Det stod typ ”secret garden, då öppnades en lönndörr och man gick in till en fantastisk dusch. Det såg ut som om man var utomhus, med klassisk musik och olika ljus. De hade en restaurang full av fjärilar och det regnade på besökarna.

Det är det perfekta stället om man vill överraska sin partner.

Värsta hotellupplevelsen?

– Jag har svårt för hårda sängar. I Thailand var det hårda sängar och i Alperna var det hårda sängar. Jag reser runt mycket och bor på små hotell med ”Sofias änglar”. Det är oftare jag dyker på härliga små guldkorn än dåliga hotell. Det är familjeägda hotell och de lägger ner sin själ i arbetet. Så jag kommer inte på något dåligt hotell.

  Bästa stranden?

– Jag tänker på Hawaii, när jag var på Maui, det när det var röda, svarta och vita stränder på samma ö.Det var väldigt häftigt. Men även Thailand och södra Gotland har fina stränder. Austre, på Gotland, är en favorit.

Nästa resa?

– Jag har precis varit i Alperna och åkt skidor. Nu pratar jag med några kompisar om vi ska ta med oss barnen och åka med Club Med någonstans i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM