5 bästa stränderna på Mallorca

Från barnvänligt – till surfarnas paradis Se listan

1 av 5 | Foto: Foto: Thinkstock
Alcudia Beach. En flera kilometer lång, finkornig sandstrand som breder ut sig från Can Picafort upp till Port d'Alcudia.
RESA

Ska du till Mallorca i sommar?

Här är fem stränder som inte får missas på den klassiska ön.

– Variationen är stor med stränder för alla smaker, säger Carlos Sarmiento, pressansvarig hos Spanska Turistbyrån.

Häromveckan rapporterades att Mallorca är det mest bokade resmålet hos de stora charterbolagen.

Och med 207 (!) stränder runtom på ön finns det gott om plats för soldyrkarna.

– För att vara en ganska liten ö finns det väldigt många olika typer av stränder. Du hittar allt från barnvänliga stränder som i Port Alcudia till lite mer ”vilda” stränder utan särskilt mycket service på västra sidan. På norra sidan är det färre rena stränder, utan mer klippor som är lite svårare att ta sig till, säger Carlos Sarmiento.

Port d'Alcudia en livlig favorit

Sarmiento, som själv bott på Mallorca en gång i tiden, har förstås egna favoriter.

Men när han tvingas välja en strand att rekommendera blir det ändå en känd sådan:

– Jag måste säga Port d'Alcudia. Jag gillar den där typen av stränder där det är lite folk, där det händer saker. Att ha caféer, barer och massa service i närheten tycker jag är jätteskönt. Sedan förstår jag absolut de som vill ha lite mer ödsliga stränder.

Bra krogar och shopping i Palma

Men att bara lapa sol kan även den största soldyrkaren tröttna på.

Då rekommenderar Sarmiento ett besök i öns huvudstad Palma:
– Framförallt har Palma blivit en populär weekend-destination, även under lågsäsong. Staden bjuder på ett rikt kulturliv, det finns massor av bra krogar och shopping. Många upplever att det inte är lika ”turistigt” där som i exempelvis Barcelona.

Se stränderna du inte får missa nedan.

FAKTA

FEM HÄRLIGA STRÄNDER PÅ MALLORCA

Alcudia Beach
En fantastisk sandstrand som sträcker sig flera kilometer, från Can Picafort upp till Port d'Alcudia där denna finkorniga strand ligger. Området är i det närmaste ett perfekt val för barnfamiljer, då man kan promenera ut i den långgrunda vattnet. Som om det inte vore nog finns det mängder av lekplatser, caféer, butiker och annat runtom.
Cala Millor
Anses av många vara en av de bästa stränderna på östkusten. Drygt en kilometer finkornig sand och långgrunt gör även denna strand till en riktig familjefavorit. Här finns förstås en strandpromenad, proppfylld med fik och barer. Visst är det mycket folk under högsäsong, men det finns gott om plats för alla.
Es Trenc
I kamp med Alcudia Beach är det förmodligen Mallorcas mest kända strand. Den kritvita sanden, omgiven av branta klippor, för tankarna till en öde ö i Söderhavet. Men öde är området knappast. Hit vallfärdar folk och det är inte så konstigt, stranden ligger idag i en nationalpark vilket gör att området inte är bebyggt med hotell eller andra höga byggnader.

Cala d'Or
Namnet betyder ”den gyllene bukten” på spanska. Här finns inte mindre än fem små stränder, långt inne i vikarna och omgivna av klippor. Den mest kända är Cala d’Or Beac Men även Cala Esmeralda, Cala Ferrera, Cala Serena och Cala Gran Beach är värda ett besök. Den sistnämnda är förmodligen den största medan Cala Serena är minst – här finns heller inga barer eller fik, till skillnad från de andra stränderna i området.
Cala Mesquida
Här, i nordöstra hörnet av ön, hittar vi surfarnas favoritstrand. Det kan stundtals blåsa rätt kraftigt och vågorna går höga, vilket förklarar varför just surfare gärna söker sig hit. Sanddyner omger de bakre delarna av stranden, så det går att hitta lite mer avskilda delar för den som mest vill sola. Kliv gärna upp på en av höjderna som omger området och njut av det kristallklara turkosa vattnet nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM