Trygga resmål ökar – Turkiet tappar

Resebolagen om sommarens trend - resa tryggt och klassiskt

1 av 3 | Foto: Foto: Thinkstock
Port d'Alcudia på Mallorca.
RESA

Sommarens bokningar till Turkiet rasar.

Då väljer svenskarna trygga resmål som klassiska Mallorca och Grekland. De ökar lavinartat enligt resebolagen.

– Det är trygga och väl inarbetade resmål som de flesta känner till väl, säger Mathias Bergendahl, informationschef hos Fritidsresor.

För några veckor sedan rapporterades att sommarens bokningar till Turkiet hos resekoncernen, TUI Group, där Fritidsresor ingår, minskat med 40 procent.

Nu visar en Aftonbladet Resas rundringning till resebolagen vilka som är ”vinnarna” på Turkiets tapp: Spanien, med Mallorca och Gran Canaria i spetsen, samt den grekiska övärlden – där Kreta och Rhodos toppar.

– En incident brukar inte påverka resmönstret, men om det blir svarta rubriker under ett flertal tillfällen får det förstås effekter. Sedan är det viktigt att understryka att resandet totalt sett ökar, men fler kanske resonerar ”vi testar Mallorca i år” i stället för att återvända till Turkiet, säger Mathias Bergendahl.

Trygga och säkra resmål som gäller

Liknande tongångar hörs från de andra aktörerna (se faktaruta nedan).

Ving vittnar om en ökning av antalet bokningar till Mallorca med 30 procent jämfört med året innan, medan Ticket ser en ökning dit med över 50 procent.

– Om vi tittar på de allra största vinnarna på att Turkiet tappar marknadsandelar ser vi att det är säkra kort som gäller. Mallorca, Kreta och Rhodos är stora vinnare liksom spanska fastlandet och mindre öar i västra delarna av grekiska övärlden, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Läge att fynda – Turkiet

I kölvattnet av situationen i Turkiet och svenskarnas minskade intresse för landet har i stort sett samtliga större resebolag dragit ner på resorna dit.

Exempelvis Ving har minskat sina platser med en tredjedel. Samtidigt menar Vings informatör Barbro Holmberg att det är fyndläge till Turkiet just nu:

– Då efterfrågan gått ner, inte bara från Skandinavien utan från många länder, inte minst från Ryssland, så har hotellen sänkt sina priser. Jag vill påstå att man aldrig tidigare har kunnat boka så fina hotell till så låga priser som i Turkiet den här sommaren, säger hon.

Se resebolagens egna siffror nedan.

FAKTA

HÄR ÄR RESEBOLAGENS EGNA BOKNINGSSIFFROR

APOLLO

– Grekland, Kroatien och Spanien är de populäraste länderna i sommar och bokningsläget ligger högt över föregående år för alla länder. Störst ökning ser vi till Spanien där resorna ökat med 50 procent mot samma period förra året, säger informatören Jenny Tägström.
FRITIDSRESOR
– Mallorca ökar i sommar med 25 procent. Grannön Ibiza har ökat med 150 procent i försäljning, volymen till Ibiza är dock relativt liten men procentuellt är ökningen stor. Gran Canaria har en ökad försäljningsvolym på nära 20 procent, säger informationschefen Mathias Bergedahl.
TICKET
– Spanien är den allra största vinnaren i sommar. Resandet till Spanien ökar med hela 44 procent i sommar och vi ser ökningar både till spanska fastlandet som Costa del Sol, Mallorca och till Gran Canaria, som traditionellt räknas mer som vinterresmål. En orsak till att Spanien får en riktig drömsommar turistmässigt är att Turkiet tappar marknadsandelar, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig.
VING
– De som valt bort Turkiet har främst valt att istället åka till i första hand Spanien där efterfrågan till Mallorca är rekordstor med en mer än 30-procentig ökning, men det är också många som väljer en resa till Kanarieöarna i sommar. Grekland har ökat ordentligt där främst Kreta och Rhodos utmärker sig, säger Barbro Holmberg, informatör.