Tokyos nya djurcafé – med egna igelkottar

Gör storsuccé direkt Se lista: Fem härliga djurfik

Foto: Foto: Skrämdump @schan27 på Instagram
Igelkottscafé gör succé i Tokyo.
RESA

Små, lite stickiga och otroligt söta.

Nu öppnar ett café i Tokyo – med igelkottar.

– Vi vill visa folk charmen med igelkottar, som ju ger intrycket av att vara svåra att ta hand om, säger caféts medarbetare Mizuki Murata, enligt Reuters.

Vill du ha en rejäl sötchock till latten? Då ska du besöka igelkottsfiket ”Harrys” i Japans huvudstad Tokyo. För motsvarande 100 kronor får du, försiktigt förstås, gulla och leka med en igelkott i en timme.

Köerna har ringlat långa sedan premiären för några veckor sedan. Besökarna får mysa med igelkottarna i ett speciellt rum, där de har egna terrarier.

Hur djuren behandlas är viktigt att tänka på som besökare i ett djurcafé, menar Skansenakvariers djurexpert Jonas Wahlström:

– Djuren måste ha en dräglig miljö där de mår bra, jag har inte koll på det specifika fallet men är det är viktigt att det sker på djurens villkor. Det får inte vara samma igelkott som ska klappas timme efter timme, säger han till Aftonbladet Resa.

”Tamdjur som är vana vid människor”

Runtom i världen finns mängder av djurcaféer, oftast där hundar och katter bor. Dessa typer av caféer ser Wahlström generellt inte som något problem.

– Nej, det är tamdjur som är vana vid människor på ett helt annat sätt. Jag tror förvisso på närkontakt med djur men det måste finnas ett pedagogiskt syfte också, där man får lära sig mer om djuren.

Ni har inga planer på att starta ett djurcafé?

– Nej, vi har en Klapp&Kram-hörna, där barn får känna att ormen inte alls är slemmig och äcklig som mamma säger. Det räcker gott och väl för oss. Våra djur är där bara korta stunder.

Fem djurcaféer att besöka på nästa resa – se faktaruta till höger

FAKTA

Fem djurcaféer

Lady Dina´s Cat Emporium, London (Storbritannien)
Londons första kattkafé är förmodligen också dess mest populära. Här bor totalt nio katter och förbokning via hemsidan krävs.
Bark Bunnies Café, Subang Java (Malaysia)
Som namnet antyder finns bor här kaniner, men även hundar, som cafégästerna får bekanta sig med. Ingen förbokning krävs.
Le Café Des Chants, Paris (Frankrike)
Här dansar katterna, bokstavligen talat, gärna på bordet. Precis som på många andra djurcaféer krävs förbokning.
Cafe Baron, Tokyo (Japan)
Japanerna älskar sina djurfik och i Tokyo finns minst ett 40-tal. Besökarna får möta ett gäng tama ugglor – som inte får klappas.
Meow Parlour, New York (USA)
Tidsbokning rekommenderas. Här kan du inte bara njuta av kaffe och kaka – du kan även adoptera en egen katt som söker nytt hem.

ARTIKELN HANDLAR OM