Kyrkogårdarna – som du måste se

7 fantastiska begravningsplatser Se bilderna

1 av 8 | Foto: Foto: Thinkstock
Skogskyrkogården i Stockholm.
RESA

Hemsökt av spöken, på havets botten och en egen app.

Här är sju otroliga kyrkogårdar runtom i världen som blivit turistmagneter.

Passa på att se dessa platserna innan du dör.

Pere Lachaise i Paris, Frankrike

Här vilar bland andra Edith Piaf, Oscar Wilde och Frederic Chopin. Kyrkogården ger ett mäktigt intryck med höga monument och breda avenyer. Men var försiktig, det sägs att själar som inte fått ro spökar här.

Bonaventure i Savannah, USA

Är förmodligen Georgias mest kända kyrkogård, främst tack vare Clint Eastwoods film "Midnight in the Garden of Good and Evil" från 1997. Begravningsplatsens lågt hängande träd ger den närmast en mytisk känsla. Besökarna brukar även lämna kvar gåvor till Gracie, vars gravsten avbildar henne i naturlig storlek. Enligt sägnen gråter statyn blod om någon av gåvorna flyttas.

Waverley i Sydney, Australien

Är det här kyrkogården med världens vackraste utsikt? På en klippa mot havet har de avlidna, däribland flera australiensiska poeter, fått sin sista vila. Tips: Från populära Bondi Beach går en väg längs vattnet hit, en fantastiskt promenad på dryga halvtimmen.

Skogskyrkogården i Stockholm, Sverige

Svenskarna behöver inte åka jättelångt för att uppleva en fantastisk (och enorm) kyrkogård, det räcker med att styra stegen mot södra Stockholm. Är sedan 1994 med på Unsecos världsarvslista och anses ha en unik arkitektur, här ligger bland annat Greta Garbo.

Woodlawn Cemetery i New York, USA

Öppnade redan 1863 och här vilar mer än 300 000 personer på en yta av 160 hektar, som en jämförelse har Skogskyrkogården 90 000 gravar på 100 hektar, Kuriosa: En särskild särskild app hjälper dig att hitta rätt. Flera kändisar, däribland artisten Miles Davis och människorättskämpen Rosa Parks, är begravda här.

Judiska begravningsplatsen i Warszawa, Polen

Är en av världens största judiska begravningsplatser med närmare 200 000 märkta gravar. Officiellt stängdes kyrkogården under andra världskriget, men i samband med nazisternas likvidation av Warszawagettot 1943 begravdes offren i massgravar på platsen. På sina håll är kyrkogården väldigt sliten, men den används fortfarande för begravningar.

Underwater Cemetery i Miami, USA

På botten utanför Key Biscayne finns världens största konstgjorda rev, som även innefattar en kyrkogård för 850 personer i nuläget. Tanken är dock att upp till 125 000 (!) personer ska kunna begravas här. Den avlidne kremeras och stoftet gjuts in gravstenen, som sedan ställs på botten. För att nå platsen krävs dock dykutrustning.

Källor:The Malay Mail Online, Buzzfeed.