Listan: Landet med lyckligast invånare

Hit ska du åka – för extra glädje Etta för fjärde året i rad

1 av 3 | Foto: AP
Magiska Nya Zeeland toppar den årliga listan över länderna med lyckligast invånare – för fjärde året i rad.
RESA

Vill du känna dig extra glad på resan?

Åk till Nya Zeeland.

Här är invånarna gladast i hela världen, visar en ny undersökning.

Den Londonbaserade tankesmedjan Legatum Institute har sedan tio år tillbaka årligen tagit fram ett index, The Global Prosperity Index, där de mäter hur lyckliga folk är i olika länder. Årets mätningar har visat att man bör resa till Nya Zeeland för att stöta på de absolut lyckligaste människorna. Det är fjärde året i rad som landet kan titulera sig som världens lyckligaste.

Tankesmedjan hävdar att lycka är mer än bara rent ekonomiskt välstånd. Bland parametrarna blandas objektiv data som BNP med subjektiv data som lycka och nedstämdhet. Det finns även med kategorier som tillgång till internetuppkoppling och kvaliteten på sjukvård. Högt blandas med lågt. Tanken är bland annat att rikta mer fokus mot ämnen som social sammanhållning, företagsamhet, politisk frihet och demokratiskt styre - för att visa att ett lands lycka kan bero på olika saker.

”Känsla av frihet”

Efter en global nedgång i lycka i samband med 2008 och 2009 års finanskriser har folk nu återigen blivit mer lyckliga. Sedan 2007 har det globala välmåendet ökat med tre procent. Anledningar till det är bland annat bättre personlig frihet i Västeuropa samt Latin- och Centralamerika, förbättringar inom sjukvård och utbildningsväsendet i Asien och bättre affärsmiljö i bland annat Mellanöstern och Nordafrika.

– Jag är invandrare från Indien till Storbritannien och för mig har lycka alltid inneburit en känsla av tillhörighet och frihet. Frihet i den mening att ha friheten att inte behöva oroa sig över vart nästa måltid ska komma ifrån och att ha en inkomst som möjliggör att kunna göra egna val, säger Claude Moraes från det brittiska Labourpartiet som sitter i Europaparlamentet.

Grannländerna klår Sverige

Om man inte riktigt har tid att ta sig hela vägen ”down under” så finns det faktiskt två grannländer till Sverige där folk är lite extra glada. Norge hamnar på en andraplats och Finland kammar hem bronset. Sverige får nöja sig med en hedersam åttondeplats, vilket kan kännas lite bittert när vi faktiskt toppade listan så sent som 2013. 

Varför är just våra grannar så lyckliga? Beror det på fjordarna? De finska sjöarna?

Det är svårt att säga helt exakt men det går att konstatera att Finland ligger etta i världen när det kommer till kategorin som tar upp demokratiskt styre. Norge har ingen topplacering men håller i stället en jämn nivå på alla kategorier. Nya Zeeland toppar i såväl ekonomi som den sociala kategorin.

Skulle det funnits en kategori som beskrev fantastiska utsikter och naturupplevelser som för evigt sätter sig på näthinnan så skulle Nya Zeeland cementerat sin förstaplats ytterligare.

När man reser genom landet förstår man verkligen varför folk är lyckliga, det går knappt att känna sig nedstämd när man blickar ut över snötäckta bergstopparna som övergår till såväl skogar som öken. Att människorna generellt verkar må bra märks ofta då nyzeeländarna är trevliga, avslappnade och hjälpsamma.

FAKTA

3 saker du inte får missa på Nya Zeeland:

1. Upplev Sagan om Ringen – fast på riktigt

■ ■ ■ Du kommer varken springa på Frodo eller Sauron, inte ens Gandalf. Men!

Stora delar av den storslagna filmtrilogin som baseras på Tolkiens böcker spelades in på flera platser här och det är enkelt att förstå varför. Landskapet har så många olika skepnader och är ofta förstummande i sin prakt. Man tappar lätt andan när man ser landskapen som breder ut sig under sina rundresor på ön. Dessutom är det kul att känna igen sig från hobbitarnas Fylke eller orchernas Mordor när man reser omkring. 

Utgå förslagsvis från Peter Jacksons hemstad Wellington som har kallats för ”the capital of cool”. Om ni inte nödvändigtvis vill trängas med Sagan om Ringen-entusiaster på olika inspelningsplatser så finns här mycket annat att göra och en längre tid kan spenderas här. Här finns ett bra uteliv, mycket mysiga småbutiker och trevliga människor.

2. Vandra på en glaciär

I närheten av Christchurch ligger glaciärerna Fox Glacier och Franz Joseph Glacier. Här kan du såväl isklättra som vandra och om vädret tillåter går det att göra iklädd shorts och t-shirt. Helt klart en upplevelse utöver det vanliga. Det går även att flyga över de mäktiga bergen och se dem från ovan.

3. Upplev maoriernas kultur på Nordön

Rotorua heter platsen som är centrum för Maorikulturen och ett av Nya Zeelands mest aktiva geotermiska områden. Här finns heta källor, gejsrar och mineralpooler att njuta i medan du mjukar upp dina stela leder. En stor del av lokalbefolkningen är maorier och i området finns flera byar där man kan lära sig mer om maoriernas traditioner och kultur. Det går att få ta vara med och lära sig allt från klassiska danser till krigskonst. En väldigt lärorik upplevelse som dessutom lyfter urinvånarnas situation.

Topp tio – Världens lyckligaste länder

1. Nya Zeeland

2. Norge

3. Finland

4. Schweiz

5. Kanada

6. Australien

7. Nederländerna

8. Sverige

9. Danmark

10. Storbritannien

Källa: The Legatum Prosperity Index

Gustav Svensson