Framtidens hotell kan flyttas överallt

Transportabla "kapslar" är visionen

Foto: THOMSON FUTURE HOLIDAY FORUM
Bo i en kapsel på semestern? I framtiden kan hotell komma att byggas som kapslar, som kan placeras ut på en paradisö, Antarktis - eller varhelst folk vill semestra.
RESA

Framtidens resenärer kräver framtidens hotell.

Transportabla "kapslar" är lösningen.

De kan placeras på vilken plats som helst - från södra halvklotets regnskog till Antarktis köldhål.

Foto: THOMSON FUTURE HOLIDAY FORUM
Bo i en kapsel på semestern? I framtiden kan hotell komma att byggas som kapslar, som kan placeras ut på en paradisö, Antarktis - eller varhelst folk vill semestra.

När den brittiska resebyråjätten TUI arrangerade ett symposium för framtidens resande presenterades inte bara tänkta förändringar om hur vårt resande på 20 års sikt kommer att bestå av fler kryssningar, fler turister längs Sidenvägen i Kina och i Qatar, eller utvecklingen av mobiltelefonfria stränder.

Här fanns även flera framtidsversioner av flyttbara hotell. De kan byggas i olika storlekar - men gemensamt för alla är att de liknar rymdkapslar och står på fundament som liknar spretiga ben.

Kapselhusen placeras ut

Finessen med hotellkapslarna är att byggnadsdelarna kan förproduceras, monteras ihop på ett ställe och sedan placeras ut utan att göra skada på den intillliggande naturen eller miljön.

I botten på varje modul finns ett slutet system som upp till 15 års tid kan hantera toalett- och sopavfall.

Rummen utformas som "aktiva" rum - gästerna kan själva bestämma hur stor rumsyta de vill ha och var väggar och badrum ska placeras vid varje incheckning.

Jobb på semestern?

Varje rum ska ha en avancerad it-lösning så att framtidens resenärer i högre grad ska kunna kombinera arbete med avkoppling.

Hotellkapslarna är tänkta att finnas på avstånd som går att nå via helikopter från närmaste flygplats.

Visionärerna på symposiet vågade dock inte gissa var eller när det första kapselhotellet står klart för pionjärboende"

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM