En svit för 115 000?

Allt som går att förgylla är täckt av guld, resten skimrar av marmor

RESA

ABU DHABI

Byggnaden tornar upp sig som ett gigantiskt stadshotell mitt i Absurdistan. Guldet glittrar i takkupolerna. En armé av tjänstefolk i uniform tar emot.

Välkommen till Emirates Palace i Abu Dhabi – världens dyraste och vräkigaste hotell.

Foto: sara ringström
Allt är äkta guld som glimmar. Resten är skimrande marmor, som här på Sayad - Emirates Palaces dyraste restaurang.

På stela ben går jag nervöst förbi raden av vita Rolls Royce-bilar framför huvudentrén, rädd för att repa lacken och göra bort mig inför personalens vakande ögon.

Det är förmiddag och vi stiger in i något som måste betraktas som ett guldglittrande vansinne.?

–?Tja, hemtrevligt är väl inte rätta ordet för det här hotellet. Men lyx och service kan vi garantera, säger Rumyanka Tzolova, försäljningschef för detta palats.

Hotellet har i ett slag förvandlat självaste sjustjärniga Burj Al Arab i Dubai till ett enklare vandrarhem.

”Välkomstambassadörer”, män och kvinnor erbjuder arabiskt kaffe (kahwa), te och varm choklad där vi står och kallpratar.

Emirates Palace sägs ha kostat runt 30 miljarder kronor och ägs av Abu Dhabis regering. Ett dyrare hotell har aldrig byggts och det kommer sannolikt aldrig någonsin att gå med förtjänst.

Entrén är som Triumfbågen, 40 meter hög och 36 meter bred. Lobbyn är som Peterskyrkan i Rom där innertaket är täckt med 20 kilo guld.

Allt som går att förgylla är täckt av guld – och resten skimrar av marmor i 13 olika färger.

Vem bor här? Jag hinner knappt tänka tanken innan ett gallskrik ljuder:

– Valodja, kom hit.

En bastant, medelålders rysk kvinna gastar åt en liten pojke som hoppar och studsar en basketboll på marmorgolvet.

Rumyanka Tzolova viskar:

–?Ryssar har vi gott om. Dom strör pengar omkring sig.

På toppvåningen ligger 16 sviter som är strikt reserverade för de styrande familjerna från någon av de samarbetande Gulfstaterna Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Vi spanar ut över havet och den 1,3 kilometer långa sandstranden. Den har planterade palmer och två gigantiska poolanläggningar vid änden av den östra respektive västra hotellflygeln.

Shopping eller mat kan vara alternativa sysselsättningar. Sammanlagt 18 restauranger står redo med olika specialiteter. Exklusivast är fisk- och skaldjursrestaurangen Sayad. Italienska Mezzaluna och japanska Mizona ligger inte långt efter – i alla fall inte prismässigt. Vad sägs om massage-mörad Kobe-biff för 6?000 kr per kilo?

Personalstyrkan består av 2?600 personer från 43 nationer. Tio av dem är sysselsatta med att på heltid sköta alla Swarovskikristallkronor.

Hotellets årliga kostnad för blommor är 15 miljoner kronor. Varje kväll placerar städerskan några chokladbitar – överdragna med bladguld – på din huvudkudde.

Allt som glimmar och glittrar bländar vår syn när vi lämnar lyxpalatset.

Tack för titten.

Av någon anledning drabbas jag av ett anfall av hemlängtan och ett nostalgiskt minne av väggbonaden på sommartorpets utedass:

”Egen härd är guld värd”.

Emirates Palace har

PRISKOLL