Världens mest fänglslande resmål

RESA

Fängslande miljöer drar. Kåkar som varit en fasa omvandlas till heta semesterbostäder.

I många länder finns nu möjlighet att nosa på våndan – i all bekvämlighet.

Här är RESAs tre interna favoriter.

Det högklassiga hotellet Malmaison i anrika Oxford.

Cellsam lyx (Oxford, England)

För nästan 1 000 år sedan byggdes en borg som långt senare blev fängelse. I dag rymmer de fuktiga murarna det högklassiga hotellet Malmaison i anrika Oxford. Här finns bland annat en högklassig gourmetrestaurang. Om man äter och dricker rejält och dyrt under besöket erbjuds rabatt på cellpriset. Trots all tänkbar lyx är interiören klart fängelsebevarad och charmig.

www.malmaison.com

Cellebra gäster (Boston, USA)

För de interner som på 1970-talet gjorde uppror mot de eländiga förhållandena på Charles Street Jail måste det vara obegripligt med den lyxiga renovering som gjorts. Efter 140 år som fängelse vandrade den sista internen ut för tjugo-

talet år sedan och nu är det gräddan, americas cream, som tagit över. Här talar vi lyx i överflöd, cellerna har samtliga förvandlats till sviter med utsikt över floden.

www.libertyhotel.com

Cell-skapligt (Visby fängelse)

Från Visby hamn på Gotland ser man direkt det stora gula fängelset med taggtrådskrönt mur. Förr såg man internerna sticka ut sina ben genom gallren i jakt på solbränna, i dag är det kö för att få bo här. Fängelset är numera ett helrenoverat vandrarhem där gästerna bor i egna celler. Läget är suveränt, Visbys stora utbud finns runt knuten.

Pris: Högsäsong 320 kr/person.

www.visbyfangelse.se

Charlotta von Zweigbergk