Lås upp hotellrummet med mobilen

Nu slipper du köa för att checka in och ut

RESA

Din Iphone kan bli din nya nyckel till hotellrummet.

Det är i alla fall vad stora hotellkedjan Holiday Inn tänkt sig.

Först ut blir hotell i Houston och Chicago. Försöksperioden kommer att vara i tre månader med start 1 juli, sedan får både hotellgäster och personal vara med om utvärderingen.

Proceduren blir mycket enkel. Varje gäst måste under bokningen uppge både Iphone-numret samt ladda ner en ”Open Ways-app”.

Före ankomsten till hotellet får gästen en text- och ljudkod som sedan används för att öppna hotellrummet.

Osäkert, menar kritiker

Holiday Inn-kedjan ingår i koncernen Intercontinental Hotels Group (IHG). Bryson Koehler, styrelsemedlem i IHG, säger till tidningen USA Today:

– Det allra viktigaste för oss är att förenkla nyckelproceduren på våra hotell. Vi behöver inte pracka på folk mer saker, det bara gör det krångligt för dem.

Snart blir det alltså möjligt att checka in och checka ut utan att behöva köa i receptionen. Förutsatt att man har en Iphone vill säga.

– Användandet av smarta telefoner har vuxit så snabbt att det kommer att göra hotellvistelsen mycket angenämare för hotellgästerna, säger Bryson Koehler.

Men den nya ”hotellrumsnyckeln” har redan ifrågasatts. Den, menar kritikerna, kommer att göra det lättare för tjuvar att ta sig in på hotellgästernas rum.