Het, hetare – hamam!

Skandinavien möter Orienten på nytt hotell

1 av 3 | Foto: SARA RINGSTRÖM
På hotellets hamam (turkiskt ångbad) blir Erica Wright tvagad av Tunc Gider.
RESA

Ejnar Söder och hans söner Per och Jan ville ha något extra till deras Blue Hotel på Elfviks udde på Lidingö.

Det blev ett turkiskt ångbadhus.

Och Skandinaviens första hamam-hotellsvit.

– Svensk och finsk bastu i all ära, men det här är något annat, säger Ejnar Söder.

Idén föddes när Ejnar Söder just hade köpt den gamla kursgården på Elfviks udde för att rusta upp den till ett modernt hotell.

– Vi ville ha något extra, inte bara ett spa som så många andra. Vi frågade oss: ”Varför finns det inga hotell med hamam”, säger Per, i dag vd för hotellet.

Sagt och gjort, far och söner åkte till Arvika där Sveriges första fristående turkiska ångbadhus finns. Och sedan vidare till Istanbul för att studera de verkliga originalen på plats.

– Vi var bland annat i ett 400 år gammalt hamam men också i Ritz-Carltons nya, säger Ejnar Söder.

Fått hjälp av turkar

2004 invigdes Blue Hotels hamamavdelning och nu har man också invigt Skandinaviens första orientaliska hotellsvit med eget hamam.

– Vi satte igång utan att egentligen veta hur vi skulle göra. Men under resans gång har vi fått kontakt med turkar som gett oss goda råd och tips, säger Per Söder.

Ett turkiskt bad bygger på hög luftfuktighet. Temperaturen är mellan 40 och 50 grader, det vill säga ungefär hälften av en svensk eller finsk bastu.

Ingen nakenhet

Sedan är det massage och skrubba som gäller.

Men först uppvärmning i tio minuter till en kvart för att kroppen ska vänja sig. Själva massagen varar i 20 till 25 minuter.

– Man blir ren som en nyfödd bebis, säger Ejnar Söder.

När vi är på besök låter sig Erica Wright tvagas av Tunc Gider. Runt midjan bär han ett höftskynke (Pestemal) eftersom man i turkiska ångbadhus inte går omkring naken som i en svensk eller finsk bastu.

–Det här är ett ställe där Skandinavien möter Orienten, sammanfattar Jan Söder, som stått bakom all design på Blue Hotel.

Ett hamambad på Blue Hotel kostar 900 kr vardagar och 1050 kronor under helger. Priset för den nyinvigda hamam-hotellsviten är inte satt än.

FAKTA

Liten hamam-skola

Ordet hamam – ett mummel?

Det finns olika versioner av vad ordet hamam egentligen betyder. Från början ansågs det stå för mummel eftersom rösterna försvann uppåt mot det kupoltak som oftast finns på hamam. Numera översätts hamam dock som badhuseller värmespridare.

Hamam-begrepp

Pestemal – det höftskynke som bärs eftersom man inte går omkring naken.

Kese – skrubbhandsken.

Natir – kvinna som masserar kvinna.

Tellak – man som masserar man.