Flygspana från poolen på Arlandas nya hotell

1 av 10 | Foto: VIKTOR JOHANSSON
Clarion Hotel Arlanda Airport öppnar 1 november 2012. I glasbyggnaden i förgrunden finns bland annat en stor pool.
RESA

Spana in stjärtfenorna på dina favoritflygplan – från poolen.
Det blir möjligt på nya storhotellet Clarion Hotel Arlanda.
– Gästerna kommer att mötas av närheten till kontinenten och vetskapen om att man inte ens behöver ta på sig skorna för att ta sig från flyget till hotellet förstärker den känslan, säger hotellmogulen Petter A Stordalen.

Det är den färgstarke norrmannen som ligger bakom uppförandet av Clarion Hotel Arlanda Airport som det nya hotellet med 414 rum formellt heter.
Ägare till fastigheten är dock Swedavia, som äger och driver 11 flygplatser runt om i Sverige med Arlanda som den i särklass största.
– Hotellet blev klart två månader tidigare än beräknat och har hållit budget, förklarade Torborg Chetkovich, stolt vd för Swedavia, under en pressvisning.

Stor konferensdel

Den 1 november slår hotellet upp portarna för turister och affärsresenärer och den 12 november blir det stor invigningsfest med ett brett artistuppbåd.
Arkitekt Anders Björkén står för inredningen av Arlandas hett efterlängtade flygplatshotell.
– Målet var att skapa ett hotell som lika väl kunde ha legat mitt i Berlin, i Alperna eller Chicago, säger Anders Björkén.

Pool på taket

Gästerna kommer att kunna välja mellan i första hand tre rumstyper - Standard, Superior och Deluxe. Därutöver finns tre hörnsviter med perfekt utsikt över alla aktiviteter på start- och landningsbanorna.
Ett gym med mixad torr- och ångbastu finns och, framför allt, en utomhuspool på taket över den nedre entrén till hotellet.
En bred bro, Sky Bridge, förbinder hotellet med Sky City så att regn, rusk, snö och kyla inte blir några faktorer att räkna med för gästerna/resenärerna.

Den svarta byggnaden blir grön

44 konferensrum, varav 17 styrelserum, plus en bankettsal som kan ta 900 sittande personer ska locka större företag och till internationella möten och konferenser.
Högst upp på våning 13 ryms Galleri Klum, där fotokonstnären och filmaren Mattias Klum inleder med utställningen ”Hästfolk”. Galleriet ska hålla öppet för allmänheten under söndagar.
Miljö och hållbarhet är två andra honörsord i satsningen på det nya hotellet. Hotellet är en så kallad grön byggnad, bara ett av fem sådana i hela Skandinavien med den klassificeringen.

Stjärnkocken dukar upp

Och för alla älskare av god mat har hotellet hyrt in mästerkocken Marcus Samuelsson och hans nya koncept Kitchen & Table. Han utlovar en kulinarisk smältdegel av Manhattans multikulturella atmosfär av smaker och dofter, ett garanterat succékoncept.
– På menyn finns även lokala specialiteter med säsongens råvaror från gårdarna runt Sigtuna, säger Marcus Samuelsson, som grundmurat sitt världsrykte som kock i New York och under president Barack Obamas installationsbal i Vita huset.
Målsättningen på lite längre sikt för det nya flygplatshotellet är minst sagt ambitiös.
– Vår vision är att detta ska bli Europas bästa flygplatshotell, säger Johan Svensson, vd för Clarion Hotel Arlanda Airport.

FAKTA

/Clarion Hotel Arlanda

Läge: Mellan terminal 4 och 5 på Arlanda, förbundet med Sky City via bro.

Yta: 30 000 kvadratmeter.

Våningar: 13.

Konferensrum: 44, varav 18 vip-konferensrum.

Bankettsal: Plats för 900 sittande.

Rum: 414.

Sviter: 17.

Restauranger: På 12:e våningen med plats för 60 gäster och med utsikt över landningsbana 1 och 2 samt frukost- och lunchlounge i anslutning till bankettsalen på bottenvåningen.

Rumspris: Från 1500 och uppåt, särskilda kampanjer undantagna.

www.clarionarlanda.se