Här finns billigaste semesterhuset

Nytt hyra-hus-index med priser på 33 resmål

1 av 2 | Foto: NOVASOL
RESA

Vill du komma billigt undan med semesterboendet, hyr hus i Polen eller Spanien.

Men undvik USA.

Förex Bank har i samarbete med uthyrningssajten Novasol tagit fram snittpriser på semesterbostäder på 33 resmål (se listan nedan).

Hyra-hus-indexet visar att det är allra billigast att hyra hus i Gdynia på polska Östersjökusten. Där ligger snittkostnaden på 6612 kr för en vecka, hälften av snittet på Franska rivieran och nästan en tredjedel jämfört med San Diego på USA:s Stillahavskust.

– Den som vill hyra hus och tänker bortom de mer exklusiva orterna kan spara mycket pengar, säger Mattias Varén, Reseekonom på Forex Bank.

– Ta Falsterbo till exempel – en vecka nära stranden kan kosta uppåt 15000 kronor. Det får du nästan tre veckor för i Gdynia på den minst lika vackra polska Rivieran.

Den spanska krisen märks också tydligt på listan. Gran Canaria, Mallorca, Alicante och Malaga hör samtliga till de tio billigaste platserna av de 33 undersökta resmålen.

Fashionabla The Hamptons utanför New York är däremot rena skräcken för den sparsamma.

Svenska orter på listan är Gotland, som får indexsiffran 100, medan Skanör/Falsterbo hamnar bland de tre dyraste med index 156.

FAKTA

Så gjordes indexet

Hyra hus-index jämför prisläget och kostnader för att hyra hus med tre rum och ett badrum på 33 destinationer runt om i världen.

Fem olika boenden på respektive destination undersöktes för att ge ett tydligt snittpris.

Tänk på att att priserna även skiljer sig beroende på vilken tid på året man bokar, hur många dagar uthyrningen gäller och vilka tillägg de olika husen har.

ARTIKELN HANDLAR OM