Hotellrum i Stockholm - nu dyrare än i Paris

Men i Åre kostar det ännu mer att checka in

Foto: LOTTE FERNVALL
Garbosviten på Hotel Kung Carl i Stockholm.
RESA

Stockholm är Europas näst dyraste huvudstad på hotellfronten.

För första gången är hotellpriserna nu dyrare än motsvarande i turistmetropolerna Paris och Venedig.

Bara i London kostar hotellnatten mer än i Stockholm.

Det är söksidan trivago.se, som jämför hotellpriser från drygt 700 000 hotell, som avslöjar Stockholms avancemang i den europeiska hotellhierkarin.

I Stockholm kostar en hotellnatt i snitt 1 375 kronor att jämföra med Paris (1 371 kronor) och Venedig (1 362 kronor).

Bara London med 1 513 kronor är i dagsläget dyrare än Stockholm bland Europas huvudstäder. Bland icke-huvudstäder toppar Genève med 1 964 kronor per natt.

Åre allra dyrast

Ändå är Stockholm inte ens dyrast i Sverige. Det priset tar Åre med 1 578 kronor per hotellnatt. Och Umeå skuggar faktiskt Stockholm med 1 313 kronor. Billigast i Sverige är Trelleborg med 961 kronor natten.

Vill man komma billigt undan med hotellbudgeten är det i första hand Östeuropa det handlar om. I bulgariska Sofia kostar ett standard dubbelrum endast 504 kronor per natt. Warszawa (523 kronor) och Budapest (531 kronor) är inte mycket dyrare medan i vårt närområde Riga i Lettland framstår som billigast (584 kronor).

trivago.se har också granskat OS-staden Sotji och konstaterar att hotellpriserna som förväntat skenar under den period, 7 till 23 februari, då OS avgörs.

Det blir helt enkelt drygt dubbelt så dyrt att bo där under själva OS-festen.

Under sista veckan i januari kostade det 710 kronor per hotellnatt att bo i Sotji. 7 till 20 februari är snittrumspriset 1 570 kronor, en ökning med 121 procent!

ARTIKELN HANDLAR OM