"Skidåkning är världens bästa familjesemester"

Foto: CECILIA ÖSTERBERG
Hans Fahlén med hustrun Kristin Kaspersen och hennes son Filip (till vänster) på premiärföreställning i Stockholm. Med på bilden är också en ­kompis till Filip.
RESA

Hans Fahlen, resereporter, gift med Kristin Kaspersen och pappa till Leon, 2, samt bonuspappa till Kristins son ­Filip, 8.

Vilket är ditt favorit­resmål med familjen?

– Jag har inga favoriter, egentligen. Det ska helst vara någon plats med sol och bad, det passar bäst nu när Leon är så liten. Fast snart kan vi börja ta med honom på skidresor också.

Vad är viktigast att tänka på när man reser med barn?

– Att inte krångla till det. Det går faktiskt jättebra att ta med barnen på resor – bara man inser att man reser på bådas premisser. Det innebär bland annat mer planering.

– Och man ska absolut inte ha dåligt samvete inför andra. Det är klart att man ska visa respekt för sina medpassagerare, men sitt inte och skäms för att de inte är tysta hela tiden.

Bästa knepet för att hålla dem nöjda på långa resor?

– Ta med favoritleksakerna! Sedan gäller det att inte ge dem alla grejer på en gång, så att de räcker ett tag. En bra grej är att ta kvällsflyg, så att man kan pricka deras normala sovtid.

– Skulle de bli rastlösa är det bara att gå upp och gå med dem. Det får man ta. Jag gick med Leon i mittgången, fram och tillbaka, hela vägen till USA – kändes det som.

Vart går nästa resa?

– Vi ska bila upp till fjällen, till Åre och Järvsö, för skidåkning. Det är världens bästa familjesemester, om man vill ha en aktiv semester. Alla kan vara med. Filip har varit med många gånger och är jätteduktig. Leon sitter än så länge i barnsits på ryggen, men till våren ska han få prova på att åka själv också.

Thailand - om barnen får välja

Lättare byte på knodden

Smidig ­säng att ta med

Sara Berggren