Så blir nålsticket rena barnleken

RESA
Foto: STEFAN MATTSSON
Jobbigt, jobbigt - men de små måste vaccineras inför utlandsresan. RESA lär dig de bästa knepen så att det går lättare hos doktorn.

Sprutor och småbarn är ingen trevlig ekvation. Men ska ni till sydligare breddgrader är vaccinationen inget som går att förhandla bort.

Här får du sjuksyrrornas bästa råd. Allt för att vaccinationen ska gå så smidigt som möjligt för lilla kotten.

uMånga barn vill att föräldern ska börja ta sprutan. Gå inte med på det! Det kan faktiskt se ganska traumatiskt ut när mamma eller pappa får sprutan - även om ni inte med en enda min röjer att det känns obehagligt.

uVar rak och ärlig inför vaccinationen. Informera barnet konkret om vad som komma skall, utan att för den skull ge för många detaljer.

Ljug aldrig. Säg i stället som det är, nämligen att det sticks lite grann, men att det snart går över.

uHa barnet i knäet. Det ger trygghet.

uFörsök vara bestämd. Om du vacklar, och kanske till och med skjuter upp vaccinationen till en annan gång, blir det bara jobbigare för barnet. Så gott som alla barn känner sig stolta när de väl har vågat ta sprutan.

uOm ni går hela familjen samtidigt kan det vara en god idé att ett barn i taget går med föräldern in till doktorn, medan de andra sitter i väntrummet med den andra föräldern. Annars hetsar de bara upp varandra, om någon av dem blir orolig.

uGlöm inte belöningen. Kanske kan ni gå och köpa en glass, eller ha en extra mysig stund på kvällen.