Piloten var för full för att flyga

Arlanda skyllde på tekniskt fel

1 av 3 | Foto: KEITH HAMMETT
TRE TIMMAR FÖRSENADE Flighten BA 177 landade mer än tre timmar försent på London Heathrow. Piloten var berusad och ersättningspersonal fick kallas in. Men passagerarna fick veta att det var "tekniskt fel".
RESA

Morgonflyget till London blev över tre timmar försenat i går.

På grund av en full pilot.

Passagerarna fick veta att det var "tekniskt fel".

- Det är så man funderar på att ta båten hem, sade Birgitta Kyhlstedt, när hon klev av i London i morse.

Den brittiske flygkaptenen i 50-årsåldern kom till Arlanda flygplats i fredags kväll och var då berusad. Nästa morgon fick han göra ett alkoholtest - bara en kvart innan flyget skulle lyfta mot London.

- Det fanns spår av alkohol, säger Yvonne Tornestedt, stationsbefäl på Arlanda.

Bytte ut piloten

Under tiden satt passagerarna på Arlanda i oviss väntan. De fick höra att det var "tekniskt fel".

- När vi satt i planet bytte de ut piloten. De sa att det berodde på att tidsgränsen hade överskridits, berättar Hans Svensson.

- Nu när jag fått höra att piloten var full är jag bara glad att de bytte ut honom.

Tre timmar försenat kunde planet lyfta mot London - med en helt ny besättning.

Väl framme var passagerarna arga och besvikna. Birgitta Kyhlstedt och hennes dotter Madeleine hade tänkt ha en trevlig weekend med shopping.

- Vi har förlorat en halv dag på grund av detta. Nu när man får höra anledningen till förseningen är det ju rena skandalen, säger Birgitta Kyhlstedt.

Den berusade piloten och hans kollega transporterades under gårdagen till British Airways huvudkontor i London för utredning.

Vad händer med piloten nu?

- Han blir helt avstängd om det stämmer att han hade alkohol i blodet. Då blir han även åtalad, säger Marianne Ramel, talesman för British Airways.

I blåsväder tidigare

Delar av British Airways flygande personal har tidigare varit i blåsväder för sin alkoholkonsumtion i samband med tjänst. TV 4 har visat en dokumentär som avslöjar besättningens vilda festande natten före en tidig morgonflight.

Strängare regler för svenskar

Eva Barkeman

ARTIKELN HANDLAR OM