Se upp för övervikten när du flyger

Så mycket kostar dina extra kilon

RESA

För mycket packning på planet? Det är inte bara dyrt - du kan inte ens vara helt säker på att du får ta med dig allt.

- Har du mycket övervikt är det lite dumt att chansa, säger Ulf Thorné, presschef på SAS.

Foto: GETTYIMAGES/STONE
Kolla gärna med flygbolaget innan du åker ut till flygplatsen med för mycket packning.

Alla flygplan har en maxlast. Den har bestämts av flygplanstillverkaren och är satt med hänsyn till säkerhet och passagerarnas bekvämlighet.

Bra att kolla i förväg

I maxlasten räknas allt in: passagerare, bränsle och din packning, både det du checkar in och ditt handbagage. Hur mycket övervikt du får ta med varierar därför med flygplanstyp och hur bokat flyget är.

Du kan inte alltid vara säker på att få med någon övervikt överhuvudtaget. Särskilt inte med fullbokade plan på långa sträckor som kräver mycket bränsle.

- Jag rekommenderar att man frågar SAS bokningskontor innan man åker ut till flygplatsen med mycket övervikt. I gränsfall skulle jag skicka packningen med flygfrakt eller post, säger Ulf Thorné.

Samma sak gäller för charter.

- Bäst är att kontakta kundservice i Köpenhamn och få en indikation på om det finns plats på planet. Men vi garanterar ingenting, säger Torben Andersen informationschef på Mytravel airways.

Mytravel airways tänker dessutom skärpa kontrollen av övervikt och antal handbagage.

Stopp för soffor

Några extra kilon är mycket sällan några problem.

- Jag har aldrig varit med om att vi tackat nej till en resenär, säger Göran Gårdö, vd för Britannia airways Norden.

- I värsta fall kan vi ta ned bagaget med andra bolag. Men det är ändå bra om man bokar övervikten i förväg, säger Anette Riber, flygplatsansvarig på Britannia airways.

Att komma tidigt till incheckningen har man däremot inte något för. Och har du packning som inte är normalt semesterbagage rekommenderas flygfrakt eller liknande.

- Vi har haft resenärer som kommit ut till flygplatsen och försökt checka in en tresits lädersoffa till Alicante. Andra har försökt få med en trehjulig moped, sängar eller levande djur - till exempel en levande gris som skulle användas i avel i Tunisien, säger Torben Andersen.

Så mycket kostar dina extra kilon hos flygbolagen

Fakta/Flygfrakt

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM