Fler direktavgångar från Arlanda

Ökat tryck från lågprisbolagen – i april öppnas tredje banan

RESA

Det ökade trycket från lågprisflygbolagen innebär inom kort en kraftig ökning av antalet direktlinjer från Arlanda flygplats.

SAS lågprissatsning, SAS Snowflake, innebär elva nya direktavgångar i slutet av mars och dessutom utökar Sterling antalet flygningar till flera destinationer.

Enligt Luftfartsverket (LFV) kommer SAS Snowflake att börja flyga två gånger i veckan till Alicante, Aten, Bologna, Budapest, Dublin och Istanbul.

Dessutom blir det tre flygningar i veckan till Barcelona, Malaga, Prag och Rom och fyra gånger i veckan till Nice.

Hård konkurrens

Det betyder att konkurrensen hårdnar radikalt till destinationer som Malaga, Rom och Nice då Sterling utökar sin trafik till dessa destinationer.

Sterling tar också upp kampen om affärsresenärerna genom att börja flyga till Milano-Bergamo och dagligen till Köpenhamn.

SAS startar ytterligare två nya linjer genom att börja flyga till Warszawa tre gånger i veckan och en avgång dagligen till Vilnius.

Det tjeckiska flygbolaget CSKA utökar trafiken med ytterligare tre avgångar på sträckan Arlanda-Prag.

Air China fortsätter sin satsning på Skandinavien och utökar trafiken och börjar flyga fyra gånger i veckan.

Dessutom utökar Iran Air sin trafik till Teheran.

Tredje banan

I mitten av april öppnas den tredje banan på Arlanda för trafik. Det finns egentligen inget behov av att använda den tredje banan, men den kommer att användas främst i samband med högtrafik under tidiga morgnar och under sena eftermiddagar.

Dessutom ökar möjligheten att av miljöskäl fördela trafiken i luftrummet över Arlanda.

Beslutet om byggandet av den tredje banan togs när alla prognoser pekade på en stadig ökning av flygtrafiken. Därefter har terrordåden den 11 september 2001 och den utdragna konjunktursvackan inneburit en kraftig nedgång för flyget.

CG Ström/TT