Tvingas betala 300 kr för 10-årings flygmat

– hela sällskapet måste beställa mat ombord

RESA

Anette Johansson ska åka med sambo och tioårig dotter till Kos i Grekland.

Men för att dottern ska få mat ombord på flyget kräver researrangören Apollo att Anette och sambon betalar tillsammans 300 kronor för mat på ut- och hemresan.

- Hutlöst, tycker Anette Johansson.

Foto: PER BJÖRN
Beställ en måltid på flyget - betala för tre. På Apollos flygningar måste antingen alla med samma bokningsnummer beställa mat, eller ingen.

För ett par veckor sedan bokade hon den resa som ska gå till Kos den 22 augusti.

- Jag kom på att min dotter nog skulle må bäst av att äta lunch ombord. Vi vuxna kan klara oss utan, säger Anette Johansson i Västerås.

Hon kontaktade Apollo för att beställa mat på flyget.

- Jag fick till svar att hela vårt resesällskap måste beställa mat och betala 300 kronor för oss två vuxna för att vår dotter ska serveras mat. Motiveringen var allt från att "personalen måste springa onödigt mycket när vi kommer att placeras längst bak i planet bland andra som inte beställer mat" till att "bestämmelserna är sådana att alla med samma bokningsnummer måste beställa om en vill ha mat""

Vill inte tvångsbeställa

På Apollos bokningssida på internet står:

"Som ett led i vår strävan att du bara skall betala för det du verkligen vill ha på din semester, kan du nu välja om du vill ha den måltid som serveras under våra charterflygningar. Vill du äta på flyget beställer du dina måltider i samband med bokningen för ett tillägg på 150 kr/person (tur och retur). Barn (2-11 år) äter gratis om medföljande vuxen har beställt mat under flygresan."

- Jag vill betala måltiden för vår dotter, men jag anser inte att vi vuxna ska behöva "tvångsbeställa" mat på grund av villkor som inte nämns när man bokar resan, säger Anette Johansson.

Apollos informationschef Agneta Åstrand svarar:

- Möjligen kan vi uttrycka villkoren tydligare, men hos oss gäller att alla på samma bokning måste beställa om någon i sällskapet vill ha mat. Det har att göra med placeringen av passagerarna och för att underlätta för personalen att servera. För övrigt är det okej att ta med sig egen mat ombord, bara man undviker matbestick.

Inga problem hos andra

Apollo är det enda av charterbolagen som gör det besvärligt för den som vill, eller inte vill, äta ombord på flyget.

Hos företagen inom MyTravel-gruppen - Ving, Spies, Always - finns inga "krångliga" regler kring matbeställningar.

Hos Fritidsresor serveras barn under 12 år gratis mat - oavsett om medföljande vuxen beställer en måltid eller inte.

Sture Olsson