Stark kritik mot Ryanairs villkor

– myndigheter kräver ändring

RESA

De nordiska konsumentombudsmännen tillsammans med motsvarigheten i Storbritannien riktar kritik mot lågprisbolaget Ryanairs avtalsvillkor och information.

I ett brev kräver konsumentmyndigheterna att bolaget ska förändra en lång rad av sina avtalsvillkor.

Kritiken gäller främst:

Det pris som resenären ska betala måste vara det pris som gäller vid bokningstillfällen och inte den dagen då biljetten ska betalas.

Prisinformationen på hemsidan måste inkludera skatter och avgifter i priset.

Kravet på att resenärer ska rekonfirmera sin biljett tidigast 72 timmar och senast 24 timmar före avgång är enligt konsumentmyndigheterna oskäligt.

Ryanair tillbakavisar kritiken. Sinead Finn, ansvarig för bolagets Europatrafik, säger:

"Kan boka via telefon"

- Det går att boka biljett via våra call-centers. Teoretiskt kan man tänka sig att en regering höjer en flygplansskatt eller andra avgifter och att det sker innan kunden har betalat resan. Då garderar vi oss mot en sådan situation - även om den hittills aldrig har inträffat. Dessutom, 96 procent av våra resenärer bokar via internet och betalar då sin resa till det totalpris som vi anger.

Ska se över kravet

- Kravet på att rekonfirmera biljetten får vi se över. Vi överbokar aldrig våra flighter och det har därför aldrig hänt att någon resenär har blivit strandad av den orsaken.

På Ryanairs sajt på svenska visas numera priserna inklusive skatter och avgifter, däremot inte på till exempel den brittiska sajten.

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM