Billigaste långresorna till 15 resmål

RESA

De renodlade nätresebyråerna säger ju ofta att de har de lägsta priserna och att det går blixtsnabbt att boka. Men när det gäller långresebiljetter för oss backpackers, så är de oftast inget bra alternativ.

Dels tar det ofta lång tid att få fram deras bästa pris på biljetter för flera månaders resa. Och när man väl fått deras bästa val, visar det sig i många fall vara med dyrare bolag än hos en vanlig resebyrå. Till exempel går det inte att köpa biljetter hos billiga flygbolaget Aeroflot genom nätresebyråerna.

Dessutom vill i alla fall jag kunna ställa frågor om biljetterna innan jag slår till: flygtider, väntetider på flygplatser, vilka plan de använder. Vilket är knepigt att få svar på genom nätresebyråerna.

Dock ska sägas att nätresebyrån Resfeber kunde konkurrera i ett fall – till Rio de Janeiro hade de bäst pris.

Den som vill vara borta flera månader, gör alltså bäst i att kavla upp skjortärmarna, plocka fram telefonkatalogens gula sidor och börja ringa runt.

I vissa fall kan det även vara värt att kolla direkt med flygbolagen, framförallt Finnair för resor till Asien, och British airways . Det skadar ju inte heller att även kolla priser hos nätresebyråerna.

På TV4 text, sidan 400, och i dagstidningar går det också att hitta en hel del annonser från många olika resebyråer. Tänk dock på att dessa priser och eventuella kampanjer nästan alltid handlar om enmånadsbiljetter. Det är väldigt sällan flygbolagen släpper biljetter med längre giltighet till kampanjpriser och ju längre tid biljetten ska gälla – desto dyrare blir det.

Med exempelvis ryska Aeroflot kostar en enmånadsbiljett till Bangkok ungefär 4 500 kr. För en biljett som ska vara giltig i tre månader, stiger priset med ungefär 700 kr, och för en sexmånadersbiljett gäller det att lägga på cirka 1 500 kr.

För att ge er en liten prisbild över långbiljetter, har jag dammsugit resemarknaden efter biljetter till Asien, Oceanien, Latinamerika och Afrika. Längden för biljetterna är tre eller sex månader, i några fall även även ett år. Tänk på att flygpriser kan ändras snabbt , så ta priserna i tipsen som vägledning, och att platser på planen kan ta slut. Speciellt gäller det att i god tid boka resor till Bangkok, Australien, Nya Zeeland och jordenrunt – framförallt om man vill ha de billigaste biljetterna.

För att kontakta resebyråerna i biljett tipsen, kolla efter telefonnummer på deras sajter.

[SPECIAL]

Robert Karlsson , backpacker-specialist , och webbredaktör för , resesajten jordenrunt.nu