Sex steg till en bra flygluff

- tips, råd, länkar

RESA

Lågprisflyget är billigare än någonsin. Så billigt att du kan plocka ihop din egen Europaluff för bara ett par tusenlappar.

Resa hjälper dig att komma iväg och tipsar om vad du bör tänka på innan du bokar resan.

Just nu kryllar det av lågprisflygbolag över hela Europa. Totalt lär det finnas ungefär 60 stycken, från jätten Ryanair till små inrikesbolag. De kämpar alla med näbbar och klor om att få dig som kund.

Under 70- och 80-talet var det tågluff som gällde för tiotusentals svenskar varje sommar. Men sedan dess har interrailkort-köparna blivit färre i takt med att priset stigit. 1991 såldes drygt 71 000 kort. Förra året var antalet sålda kort nere i cirka 7 000. En av SJ:s egna förklaringar till nedgången är konkurrensen från just lågprisflyget.

Dagens tågluffarkort kostar 5 150 kronor för en vuxen till hela Europa. Utöver det tillkommer kostnader för platsbiljett på många sträckor.

Men väljer du i stället flyget och bokar billiga biljetter kan du hinna med rätt många städer för de pengarna. Vi surfade fram två olika förslag på rutter. Dels en kortare storstadsluff till London, Paris och Rom, dels en riktig superluff med stopp i sju olika städer över hela Europa.

Totalpriset för bägge – inklusive kostnaden för att ta sig till och från flygplatsen – hamnar väl under priset för tågluffarkortet.

Så passa på. Kanske kommer det aldrig att finnas så många lågprisflyg att välja mellan som nu. Risken för överetablering är stor och alla bolag kommer sannolikt inte att klara konkurrensen.

3 röster om lågprisflyg

Malin Husár, Jens O Pettersson