Facket i protest mot Ryanairs arbetsvillkor

- delar ut spypåsar till passagerarna

RESA

Fackliga organisationer i en rad länder inledde på onsdagsmorgonen en kampanj mot flygbolaget

och dess personalpolitik.

Medan lågprisjättens anställda och resenärer erbjöds att yttra sig på den nyöppnade internetsidan "ryan be fair" informerade medlemmar i det svenska fackförbundet HTF Ryanairpassagerare på fyra flygplatser om sin syn på bolaget. Det skedde genom att resenärerna erbjöds en spypåse med fackets argument på utsidan.

Kräver samma grundvillkor

HTF anser att alla bolag som flyger från Sverige ska ha samma grundvillkor för sina anställda med minimilöner, övertidsregler och övertidsersättning, försäkringar och pensioner.

Aktionen sker i samarbete med Internationella transportarbetarfederationen, som ansvarar för internetsidan och genomförs vid flygplatserna i Skavsta utanför Nyköping, Västerås, Sturup och Göteborg. Aktionen kommer att pågå under onsdagsförmiddagen.

Ryanairledningen vill inte kommentera HTF:s kampanj annat än genom en kommuniké.

  Så här lyder kommunikén:

  "Ryanairs löner och arbetsförhållanden håller europeisk standard. Ryanair verkar i enlighet med Europé Joint Aviation Regulations, JAR. JAR reglerar allt från arbetstider till säkerhetsaspekter. Ryanair och alla andra europeiska flygbolag följer JAR:s regler.

  HTF har misslyckats i att skydda jobb och anställningsförhållanden för de 4 000 som sagts upp från SAS den senaste tiden. De skulle göra mer nytta för sina medlemmar om de drev en kampanj för Ryanairs lönenivåer, anställningstrygghet, möjlighet till befordran och branschledande optionsavtal för anställda", skriver företagsledningen i kommunikén.

  - Vi tycker att det räcker så, säger Ryanairs Nordenchef Lotta Lindquist-Brosjö.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM