Ryanair startar tre nya Skavsta-linjer

Lågprisflyg till Barcelona, Riga och Düsseldorf nästa år

RESA

Stockholm

Ryanair har skakat av sig den senaste tidens kritik och utökar nästa år flygtrafiken på Skavsta med tre nya flyglinjer.

Priskriget i Europa som försämrat bolagets lönsamhet kommer att skörda många offer nästa år, tror Ryanairchefen Michael O'Leary.

Han räknar med att Ryanairs yield som är ett viktigt mått på lönsamheten kommer att försvagas med 10-20 procent fram till räkenskapsårets slut i mars nästa år.

- Men besparingar, effektiviseringar och nya och större flygplan kommer att motverka yieldfallet, säger Michael O'Leary.

Hård utslagning

Han är övertygad om att både Ryanair och lågpriskonkurrenten Easyjet kommer att fortsätta ta marknadsandelar från både etablerade bolag som SAS och från alla nya lågpriskonkurrenter, som börjat slå sig in på flygmarknaden.

- Priskriget kommer att leda till att biljettpriserna fortsätter att falla och vi räknar med att många flygbolag kommer att tvingas ge upp eller gå ihop med andra flygbolag för att överleva, säger Michael O'Leary.

I februari nästa år börjar Ryanair flyga till Barcelona Girona, Düsseldorf Niederrhein och till Riga. Därmed växer antalet destinationer från Skavsta till elva.

Skavsta växer

Den utökade satsningen på Skavsta innebär en investering på 450 miljoner kronor och att ytterligare 300 000 passagerare kommer att flyga till och från flygplatsen.

Sammantaget kommer Ryanair att flyga 1,5 miljoner passagerare från Skavsta nästa år. Och Ryanair räknar med att nästa år flyga 2,5 miljoner passagerare till och från Skavsta, Västerås, Sturup och Göteborg.

- Vi gjorde Skavsta till Ryanairs nordiska bas i april 2003 och nu är vi Sveriges näst största flygbolag. Nysatsningen inräknad kommer vi att ha investerat 1,8 miljarder kronor i Skavsta, säger Michael O'Leary.

Dot Gade, chef för Skavsta flygplats, är nöjd med Ryanairs utökade satsning på flygplatsen.

- Vi kunde inte ha fått en bättre start på vår nya terminal. I oktober inviger vi vår nya passagerarterminal, som byggts om och till för att klara 2,5 miljoner årsresenärer, säger Dot Gade.

CG Ström/TT