De såg inte tjuven - får ingen ersättning

Tvingades betala 2000 kronor för att få kopior på biljetterna

RESA

Åsa Lind, Tobias Östberg och Skilla blev bestulna på flygbiljetterna på USA-resan.

För att skriva ut kopior tog flygbolaget över 2000 kronor.

Men någon ersättning från försäkringsbolaget får de sannolikt inte -eftersom de inte såg tjuven ta biljetterna.

Foto: STEFAN MATTSSON
Tobias Östberg, Åsa Lind och dottern Skilla fick en obehaglig överraskning när deras pass och flygbiljetter stals i ett obevakat ögonblick. "Det är orimligt att flygbolaget tar över 2000 spänn för att fixa nya biljetter till en flygresa som vi redan betalat för", säger Tobias.

Åsa Lind, 32, och sambon Tobias Östberg, 34, flanerade i det fridfulla köpcentret Pentagon City i Washington. Skilla, 2, sprang omkring som tvååringar gör. Åsa och Tobias hade uppmärksamheten på henne.

Plötsligt upptäckte de att väskan som legat i barnvagnen var borta - och med den pass, kamera, nycklar och flygbiljetter.

-Biljetterna var det som jag oroade mig minst för, säger Tobias Östberg. Därför blev jag chockad när jag ringde Air France och fick veta att de skulle ha 100 dollar för varje biljett de skrev ut.

Vanlig avgift

Flera flygbolag tar ut en avgift för att skriva ut ersättningsbiljett om originalbiljetten har kommit bort eller blivit stulen. Avgiften ska täcka kostnaderna för att bevaka att ingen annan försöker utnyttja biljetten, uppger de bolag vi frågat.

-Avgiften för att skriva ut en ny biljett är 50 euro (cirka 460 kr), säger Katarina Wohlmarck, pressansvarig på Air France.

Det motsvarar cirka 65 dollar. Att avgiften blev 100 dollar i det här fallet tror hon beror på att valutakursen har varierat. Men det senaste året har 50 euro varit värda mellan 59 och 68,5 dollar.

Ännu tråkigare blev det när Tobias och Åsa pratade med Folksam. De trodde att förlusten täcktes av hemförsäkringen, där en reseförsäkring ingår.

- Två personer där har sagt att vi troligen inte får någon ersättning, säger Tobias Östberg.

De har inte fått definitivt besked än, men reglerna säger att man får ersättning för stulna flygbiljetter bara om man "omedelbart uppmärksammat" stölden. I princip ska man ha sett tjuven ta väskan.

De få minuter som gick innan Åsa och Tobias upptäckte stölden gör alltså att det är tveksamt om de får någon ersättning.

Elektronisk biljett säkrare

De flygbolag som Aftonbladet Resa har pratat med säger att elektronisk biljett, e-ticket, är säkrare än en pappersbiljett. Mellan 60 och 70 procent av alla sålda flygbiljetter är elektroniska biljetter, men ännu fungerar de inte till alla destinationer.

- Jag trodde att det inte gick att resa till USA på e-ticket. Vi köpte resan på nätet av Mr Jet och fick biljetterna hem i brev, säger Tobias Östberg.

Så mycket kostar en dubblett

Villkoren för fyra försäkringsbolag

Anders Sandberg