Så skyddar du dig mot flygkonkursen

Bara två av åtta resebyråer ger dig ersättning visar Resas granskning

RESA

I höst har flygbolagskriserna duggat tätt och drabbat tusentals resenärer.

Men de som köpt biljetten av rätt resebyrå får pengarna tillbaka.

Resa har kartlagt konkursskyddet hos åtta resebyråer - bara två får godkänt.

Sex av åtta erbjuder inget skydd alls

Lågprisflygbolaget Swefly fick betalningsproblem och ställde in alla flyg i början av hösten.

En månad senare lade det virtuella flygbolaget Eastjet (de chartrar plan men har inga egna) ned verksamheten och resegruppen NTT gick formellt i konkurs.

"Det fungerar dåligt"

Har du köpt en paketresa och samtidigt bokat hotell och flyg hos samma resebyrå, är du trygg. Paketreselagen gäller och du har rätt att få pengar ur resegarantin, som resebyrån eller researrangören enligt lag måste ställa.

Men har du bara köpt en flygbiljett har du inget lagligt skydd över huvudtaget.

-Idag fungerar skyddet dåligt för resenärerna. Resegarantin skyddar mot fel sak och missar de små flygbolagen. Problemet borde attackeras från myndighetshåll, säger Peter Carlsson, vd för Travellink.

Flertalet av de resebyråer som Resa talat med är överens att resegarantilagen är föråldrad. Det behövs en motsvarande garanti för de som bara köper en flygbiljett.

- Är det några som borde ställa garantier idag, är det de virtuella flygbolagen, säger Ralf Axelson, vd för Seat24.

Annat system i USA

Någon diskussion om resegarantier för flygbolag förs inte idag. I en utredning från 2002 föreslog dåvarande Luftfartsverket att man skulle ställa liknande ekonomiska krav på de virtuella flygbolagen som på vanliga flygbolag. Men förslaget togs inte upp av regeringen. Något egentligt skydd mot konkurser för resenärerna finns inte.

-I USA finns ett system där resenärernas pengar hamnar på ett slusskonto. Flygbolaget får inte ut pengarna förrän flygningen genomförts. Det skulle skydda passagerarna vid en konkurs, men det är tveksamt om det går att genomföra här, säger Arne Karyd, utredare på Luftfartsstyrelsen.

Inte heller finns några reseförsäkringar som du själv kan teckna mot konkurser. Det närmaste du kommer är hemreseskyddet, men det gäller bara om du redan hunnit resa ut.

Men det finns också resebyråer som trots att du bara köpt en flygstol ändå ger dig försäkringsskydd. I listan nedan ser du vilka.

Skapa en paketresa så gäller lagen

Sex av åtta erbjuder inget skydd alls

Det här gäller när du enbart bokar flygstolar:

Bo Svernström