Fly Me förlorar 800 000 kr/dag

Expert: Jag skulle inte boka biljetter långt i förväg

Foto: KRISTER HANSSON
"för få avgångar" För få passagerare och för billiga biljetter. Flygbolaget Fly Me blöder. Men Carina Lundgren-Carlestam är nöjd. Hon flög från Sturup till Arlanda med sonen Ivan i går. ”Bokar man långt i förväg fungerar det, men det är synd att det inte är så många avgångar att välja mellan.”
RESA

MALMÖ

Tre höga chefer har hoppat av Fly Me.

Flygbolaget gör varje dag en förlust på nästan en miljon kronor.

– Jag kan inte se hur problemen kan lösas med annat än att bolaget avvecklas eller blir sålt, säger flygkonsulten Anders Lidman.

Skulle du våga boka en semesterresa med Fly Me i sommar?

–  Jag skulle inte boka en biljett där mer än en månad i förväg.

Fler flyglinjer

Fly Me:s kommersiella direktör Mats Jacobsson:

–  Vi räknar med att de röda siffrorna ska bli svarta i år. Vi öppnar flera nya flyglinjer från Malmö, Göteborg och Stockholm. Och från mars ökar vi vår flygplansflotta från fem till sju plan.

Under några månader har vd:n Fredrik Skanselid, flygchefen Mathias Jonsson och ekonomichefen Jörgen Carlsson slutat.

I somras hoppade Fly Me:s största ägare, islänningen Palmi Haraldsson, av. Ny huvudägare blev norrmannen Christen Ager-Hanssen som är ökänd i Sverige.

Personlig konkurs

Han är försatt i personlig konkurs och kronofogden jagar honom för skatteskulder på 20 miljoner kronor.

Kan bli ödesdiger

Förlusterna för Fly Me har hittills täckts med nyemissioner. Den senaste drog in 114 miljoner kronor, men ännu fattas 30 miljoner. De ska enligt bolaget komma in före 28 februari.

Då kommer kvartalsrapporten för sista kvartalet 2006 och den kan bli ödesdiger. Enligt den senaste förlorade Fly Me 700 000– 800 000 kronor om dagen.

Fly Me:s förluster gör att Luftfartsverket överväger att begära garantier från bolaget när det utökar sina flygningar senare i vår.

–  Det är synd att ekonomin inte fungerar. Det är en alldeles utmärkt produkt med säkra plan, trevlig besättning och flyg som går i tid, säger Anders Lidman.

Flyger till 14 resmål i Sverige och Europa

Per-Ola Ohlsson