Svenskt flygbolag begärs i konkurs

”Alla passagerare kommer att få resa på sina biljetter”

Foto: MCA
MCA Airlines flyger till Cypern, Grekland, Libanon och Irak.
RESA

Minst 130 flygresenärer är strandade i Irak efter att flygbolaget MCA Airlines gått i konkurs.

Resenärerna har biljetter för hemresa från och med fredag.

Biljetter som nu kan vara helt värdelösa.

På MCA:s hemsida fortsatte verksamheten som vanligt i dag och det var trots turbulensen inga problem att boka nya biljetter.

Transportstyrelsen drog på onsdagen in flygbolaget MCA Airlines operativa licens. Bolaget får därmed inte fortsätta flyga meddelar Transportstyrelsen, som anser att bolaget på grund av sina finansiella problem inte kan fullgöra sina åtaganden och skyldigheter gentemot passagerarna.

Beslutet innebär att 130 personer är strandade i Irak.

– Det kan röra sig om flera. Vi har informerat utrikesdepartementet och vi har även informerat Konsumentverket, säger Simon Pasluk, enhetschef för ekonomisk tillsyn vid Transportstyrelsen till DN.

Kan ta tid

Resebyrån MCA Travel Group, som sålt biljetterna, är dock inte satt i konkurs. Resebyrån har därför möjlighet att hitta ett annat flygbolag åt sina resenärer. Men det kommer att ta tid.

– Alla passagerare kommer att få resa på sina biljetter båda vägarna. Det som händer är att det blir en tidtabellsförändring, lovar Mikael Karlsson, vd för både MCA Airlines och MCA Travel Group i ett uttalande till TT.

MCA Airlines har flygstopp till företaget rett ut sina finansiella problem. Därefter kan flygbolaget ansöka om en ny operativ licens.

– En sådan ansökan tar månader att handlägga. Det är inte aktuellt att MCA Airlines får tillbaka tillståndet inom kort, säger Simon Pasluk till DN.

Idag på torsdagsförmiddagen var det fortfarande möjligt att gå in och boka biljetter till bland annat Irak via MCA Travels hemsida. Detta trots Transportstyrelsens konkursbeslut och osäkerheten kring flygbolagets möjligheter att kunna flyga sina resenärer till och från Irak.

Resenärerna uppmanas också på hemsidan att ringa till MCA:s kundtjänst. Men där gick det på torsdagsförmiddagen inte att komma fram.

ARTIKELN HANDLAR OM