Ny superjumbo tar 840 passagerare

Pyttebolag köper budget- version av monsterflyget

Foto: AP
Hela 840 passagerare får plats i budgetversionen av Airbus 380.
RESA

Världens största passagerarflygplan, Airbus 380, kommer nu i en ny version – som tar rekordmånga 840 passagerare.

Beställare är det lilla flygbolaget Air Austral.

Hittills har Airbus 380 sålts till prestigebolag som Emirates och Singapore Airlines. De har satsat hårt på att lansera planet som lyxigare än alla andra, med förstaklasskabiner med egen dusch och en bar där resenärerna kan mingla med en drink i handen.

Air Austral, baserat på franska ön La Reunion i Indiska oceanen, har valt att slopa både första- och affärsklass i sina nya 380:or. Istället blir det bara ekonomiklass på bägge våningsplanen och därmed har kapaciteten kunnat öka från 525 till rekordmånga 840 stolar.

Attraktiv i Asien

Även i andra delar av världen kan denna budgetversion av planet vara intressant, på sträckor med hög beläggning i exempelvis Kina och Inidien. I Japan flyger en specialversion av Boeings jumbojet, 747-400D som är inredd med bara ekonomiklass, men den tar ändå ”bara" 660 passagerare.

Air Australs maskiner ska sättas i trafik på sträckan La Reunion–Paris under 2014. När den linjen premiärflögs första gången för 80 år sedan, tog det tio dagar för det lilla propellerplanet att avverka den 930 mil långa sträckan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Aftonbladet RESA