Ryanairs nya giv: sov- platser i bagagehyllan

”Tar vi bort bagageutrymmet i taket kan vi bygga sängar där”

Foto: JUPITER (montage)
Sovplatser i bagagehyllan – ja, om Ryanair får sin vilja fram. Frågan är bara vad de tänker göra av alla väskor.
RESA

Sitta, stå och – ligga.

Ja, om Ryanairs planer blir verkliga kan passagerarna hoppa i bingen även på flyget.

Lågprisbolaget gör allt för att bereda plats i planen. I somras meddelade kommunikationschefen Stephen McNamara att flygbolaget hoppas på ståplatser inom två till tre år. På dagens presskonferens i Stockholm lanserade vd:n Michael O´Leary att sängplatser kan bli aktuella i framtiden.

– Tar vi bort bagageutrymmet i taket kan vi bygga sängar där. Vi vill utnyttja så mycket utrymme som går, sa Michael O´Leary.

Fimpar toaletter

Kritiska röster har höjts beträffande säkerheten med de nya platsförslagen. I somras sa Stephen McNamara att han tror att ståplatser är säkrare än vanliga stolar. Det går enklare och snabbare vid till exempel evakuering, sa han.

– Jag ser inte att stå- eller sängplatser skulle vara mer riskfyllda. Vi står på tåg och tunnelbana, sa Michael O´Leary.

Förutom liggplatser berättade han att Ryanair planerar att ta bort två toaletter från planen. I dag har de vanligtvis tre men framöver kan alltså bara en enda bli kvar på varje flyg. Michael O´Leary tror också att bolagets flygplatser kommer se annorlunda ut i framtiden.

– Eftersom webb-check-in fungerar så bra kommer vi inte behöva check-in-diskar så länge till. Det kommer bli smidigare och ge mindre dötid på flygplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM