Kvinna kastad av flyget – stolen gick till överviktig

Beordrad att lämna planet trots att hon betalt fullt pris

Foto: AP
Southwest Airlines är ett amerikanskt lågprisbolag.
RESA

En kortväxt och smäcker kvinna beordrades att lämna planet trots att hon hade betalt fullt pris för sin biljett.

Orsak?

Flygbolaget behövde två platser för en kraftigt överviktig 14-årig flicka.

Det hände nu i veckan på ett Southwest Airlines-plan mellan Las Vegas och Sacramento i västra USA.

Kvinnan, som väger 51 kilo, vill förbli anonym. Men hon säger till tidningen Sacramento Bee att hon blev ”helt häpen” när hon ombads lämna planet trots att det fanns en plats ledig.

”Inte rättvist”

Ännu mer förvånad blev hon när hon fick förklaringen av personalen.

– Det verkade inte rättvist att jag skulle lämna planet för att ge plats åt en person som bara hade betalat för ett säte, säger kvinnan.

En talesman för Southwest Airlines medger att ”vi kunde hanterat den här märkliga situationen på ett bättre sätt”. Han tillade också att kvinnan nu kommer att få en ursäkt från bolagets sida.

Reste ensam

Southwest Airlines normala policy i sådana här fall är att be en passagerare att frivilligt ge upp sitt säte.

Men i just det här fallet komplicerades situationen av att den 14-åriga flickan, som dessutom reste ensam, kände sig alltför besvärad av att frågan ens skulle ställas.

I normala fall, och om passageraren skulle vara en vuxen person, skulle det krävas att hon betalade för två biljetter. Men vi ville inte lämna den här flickan strandsatt, säger talesmannen.

Regissör nobbades

Det är heller inte första gången Southwest Airlines hamnar på kollisionskurs när det gäller överviktiga passagerare.

Tidigare i år blev det stora rubriker i amerikansk press när filmregissören Kevin Smith beordrades av ett av bolagets plan.

Den förklaring han fick:

– Du är för fet.

Båda händelserna ska läggas till den debatt som nu pågått länge kring problemet med överviktiga flygresenärer.

Air France fick böta

Redan 2005 införde Air France kravet på en andra biljett till 75 procent av priset på den första om en passagerare behövde två säten.

Två år senare tvingades dock bolaget att betala böter på cirka 55000 kronor till en kund som fick sitt magmått mätt vid incheckningen och sedan beordrades att köpa två biljetter.

Ryanair funderar fortfarande på om en ”överviktsskatt” ska införas sedan 30 000 personer röstat för förslaget på bolagets webbsajt.

Och när prisjämförelsesajten TravelSpec.com nyligen frågade 6000 personer i ämnet ansåg drygt 70 procent att om en passagerare behöver två säten ska hon/hon betala extra.

Männen var mer känsliga än kvinnorna i frågan - 75 procent mot 68 procent.

”Känn sympati”

Men doktor David Haslam, ordförande för ett brittiskt överviktsforum, avfärdar alla planer på att överviktiga ska tvingas betala extra.

– Det kommer aldrig att hända, aldrig att genomföras. Föreställ er bara att rugbyspelaren Jonah Lomu skulle tvingas betala extra bara för att hans BMI skulle placera honom i överviktskategorin.

– Man måste känna sympati för samtliga inblandade här. Passageraren som sitter närmast en person som tar upp ett och ett halvt säte, flygbolaget men också för personen som inte riktigt ryms i ett säte.