Flygvärdinnor anses för feta – får sparken

Turkish Airlines: Viktigt att kunna röra på sig

Foto: AP
Totalt 28 personer ur Turkish Airlines kabinpersonal anses för feta av ledningen.
RESA

Flygvärdinnor ska vara smala.

Det tycker ledningen på statligt ägda Turkish Airlines.

Nu sparkas all kabinpersonal som anses överviktig.

Turkish Airlines ledning ställde ett ultimatum till sin personal:

Gå ner i vikt inom sex månader - annars får ni sparken.

Nu verkställs hotet för de som inte klarat av tvångsbantningen.

– Vikt och längd är viktiga faktorer på alla flygbolag. Dessa kriterier är viktiga både vad gäller utseende och möjligheten att röra sig, säger Turkish Airlines i ett uttalande.
 

28 drabbade

Den drabbade personalen, 13 kvinnor och 15 män, får inte tillbaka jobbet förrän de bantat ner sig till flygbolagets rekommenderade vikt, skriver Reuters.

De är nu avstängda från sitt arbete utan lön.

En av de drabbade är Izzet Levi, ordförande i en av de flyganställdas fackföreningar. Izzet måste gå ner minst 10 kilo, från 106 till 96 kilo, skriver tidningen Haber Türk.

Inte första gången

Det är inte första gången kabinpersonal som anses för fet får sparken. Förra året fick nio anställda på Air India lämna sitt jobb för att de ansågs för tunga.

Det indiska statsägda flygbolaget vill ha "de bästa ambassadörerna" för att representera flygbolaget och landet, skriver The Guardian i samband med en tidigare utrensning av vad man anser vara allt för överviktig personal. Flygpersonalens fysiska form är även viktig för bekämpningen av terrorism anser flygbolaget.

– Vill ha modeller

– Dom vill få bort de tyngre kvinnorna och få in nya och smala modeller, säger en av de sparkade Air India-flygvärdinnorna till the Guardian.

I det aktuella fallet med Turkish Airlines har de ansvariga i flygbolagets ledning inte gått att nå i helgen för en kommentar, skriver Reuters.