12-årig flicka i bråk med Ryanair om violin

Tvingades kliva av för köpa ny biljett – då avgick planet

Foto: AP
När Francesca Rijks fått köpa en extra biljett till sin violin hade planet hunnit avgå.
RESA

Francesca Rijks, 12, skulle flyga hem till England från Tyskland tillsammans med sina föräldrar.

Då sa Ryanair-personalen nej.

Francescas fiolfodral var för stort och krävde en egen biljett – men när hon köpt den hade planet avgått.

Allt gick fel för familjen Rijks när de skulle flyga hem från Düsseldorf till Manchester.

Pappa Harmen Rijks, 49, hade köpt biljetterna och hävdar envist att han då också fått besked att det var okej att ta fiolen och dess fodral med som handbagage.

Ny biljett för 2185 kr...

– Vi kom igenom incheckningen utan problem. Men när vi klev ombord fick vi besked att fiolen antingen skulle hamna bland bagaget eller också skulle vi köpa ett extra säte, säger Harmen Rijks.

– Fiolen ligger visserligen i en skyddande väska. Men det är ett levande instrument som andas. Den hade blivit förstörd av kyla och lufttryck om den hamnat bland bagaget.

Det extra sätet skulle kosta 2185 kronor, ungefär lika mycket som familjen Rijks tre medlemmar betalat för sina biljetter (750 kronor per person).Men familjen lämnade ändå planet för att köpa den extra biljetten.

...men då var gaten stängd

Då dök nästa problem upp. Kön var lång, det tog tid och när de väl var på väg tillbaka till planet hade gaten stängt.

– Det slutade med att vi flög Easyjet hem och då fick vi ta med oss fiolen som handbagage utan problem, säger Harmen Rijks.

Ryanairs talesman Stephen McNamara tror inte på Rijks version om att han fått löfte om att ta med fiolen plus fodral som handbagage.

– Alla Ryanair-anställda är fullt på det klara med vår bagagepolicy. Därför är vi säkra på att han aldrig fått klartecken på att få ta med sig detta annorlunda bagage ombord på vårt plan.

Inte första gången

Fallet Rijks har nu engagerat musikerorganisationen Incorporated Society of Musicians, som anser att dess medlemmar allt oftare stöter på diskriminering bland flygbolagen.

I USA har det funnits två omdebatterade fall det senaste året.

Musikern Greg Beaver ville ta med sig en cello ombord på ett United Airlines-plan efter en konsert i Denver. Då fick han besked att han var tvungen att köpa en stol i första klass för 8000 kronor.

– Det är lika mycket som vi får för två konserter. Jag skulle gå back om det var så hela tiden, förklarade han efteråt.

Beaver vägrade helt enkelt att släppa i från sig dyrgripen – cellon var värderad till 1,5 miljoner – till bagageutrymmet där den hade riskerat att skadas. Han löste problemet genom att hustrun och dottern fick flyga hem på den planerade flighten medan han själv valde ett senare flyg.

Hämnades på flygbolaget

Hans kanadensiska musikerkollega Dave Carroll hade inte lika mycket tur.

Carrolls gitarr förstördes när han tvingades lämna in den som bagage ombord på ett annat United-plan. Carroll hämnas senare genom att lägga ut ett YouTube-klipp där han häcklade United.

Hans nidvisa har sedan dess haft nio miljoner visningar.

ARTIKELN HANDLAR OM