Norwegians val: Boeings drömflygplan

Startar nya långlinjer till New York och Bangkok

Foto: AP
Boeing 787 Dreamliner är flera år försenad och har ännu inte satts i trafik.
RESA

Flygbolaget Norwegian väljer Boeing 787 Dreamliner för sina planerde långlinjer.

De två första planen ska levereras hösten 2012.

Norwegian har teckant ett avtal med ILFC (International Lease Finance Corporation), ett av världens största leasingföretag som är baserat i Kalifornien. ILFC har mer än 1000 flygplan och företaget har lagt beställningar på 74 Dreamliners.

Planen kommer att levereras under hösten 2012 och Norwegian väntas förhandla till sig fyra eller sex plan till av samma modell.

Flera år försenat

Boeing 787 Dreamliner är det första passagerarplanet som byggts i kompositmaterial. Men projektet har kantats av problem och är flera år försenat. Boeing hoppas nu kunna leverera de första exemplaren under första kvartalet 2011.

Ett av de senaste problemen som avslöjats är att planet orsakar kraftig turbulens i omgivande luft. Det kan påverka andra plan i närheten och den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA kräver kraftigt utökat säkerhetsavstånd till bakomvarande flygplan.

”Det mest miljövänliga”

Samtidigt ska Dreamlinern vara ett flygplan med högre passagerarkomfort och lägre driftskostnader än sina föregångare.

– Det är det mest miljövänliga planet vi kunde välja, säger Norwegians vd och koncernchef Bjørn Kjos till mynewsdesk.com.

Norwegians första långdistansrutter blir till New York och Bangkok. Men bolaget har flaggat för att det kan bli upp till 15 långlinjer från Sverige och Norge i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM