Arlanda dyrast i Norden

Stockholm–Köpenhamn– Oslo i stor taxfree-match

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Spriten var billigast på Arlanda – men sminket kostade desto mer.
RESA

Alkohol är lite billgare på Arlanda. Men skönhet kostar desto mer.

Norge, som annars är ett dyrt land, ger dig Nordens billigaste flygplatsshopping.

De skandivaniska flygplatserna storsatsar på shopping och service.

Den timmen du väntar på att få gå ombord hinner du med både manikyr, makeuprådgivning och en shoppingrunda i taxfreebutikerna, där alkohol och smink generellt ska vara 25 procent billigare än ute på stan.

Sminket 500 kr dyrare

Norska Aftenposten har jämfört priserna på alkohol och kosmetiska på de skandinaviska storflygplatserna.

Spritkassen med åtta flaskor av olika märken kostade i princip lika mycket på norska Gardemoen, danska Kastrup och Arlanda. Där skiljde det bara 71 norska kronor mellan Arlanda, som var billigast och Gardemoen som tog mest betalt för spriten.

Men vid prisjämförelsen av de 15 kosmetiska produkterna skiljde det desto mer. Samma sminkpåse kostade drygt 500 kronor mer på Arlanda än på Kastrup och Gardemoen.

”Vi ska vara billigare”

Karl Walter, chef för Nuance Group Sweden, som äger Arlanda shopping, förklarar prisskillnaden med att de utvalda produkterna och märkena i korgen är lite begränsande.

– Hade Hugo Boss, Calvin Clein och Dolce Gabanna funnits med skulle jämförelsen förmodligen vara till vår fördel, säger Karl Walter.

De pendlande valutakurserna spelar också in.

– Vårt mål är att vi ska vara billigare än i stan, men i slutändan tror vi inte att några kronor hit eller dit påverkar kundernas inköp. Det är läget och bekvämligheten som avgör, säger Karl Walter.

Vill vara unika

Till skillnad från Kastrup är Arlanda en flygplats där man antingen börjar eller slutar sin resa, vilket innebär att resenärerna inte strosar runt i flera timmar på flygplatsen.

Men i takt med att exklusiva produkter etablerat sig har shoppingen ändå vuxit explosionsartat på Arlanda de senaste åren.

– För att stå oss i konkurrensen satsar vi på ett brett sortiment, nya märken, exklusiva produkter som man inte hittar utanför flygplatsen, säger Karl Walter.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM