Klumpig pilot fick plan att störtdyka

Drabbades av panik – låste ute kaptenen från cockpit

Foto: AP
Flygplanet tillhörde lågprisbolaget Air India Express.
RESA

En 25-årig indisk andrepilot höll på att ställa till med en katastrof.

Han drabbades av panik när han av misstag kom åt styrspaken så att passagerarplanet började störtdyka.

Planets kapten var på toa och när han skulle in i cockpit för att rädda situationen stoppades han av en låst dörr.

Dramat utspelade sig den 26 maj i år, men det är först nu sedan utredningen är klar som dramat ombord på Air India Express med 113 passagerare blivit känt.

Planet var på väg från Dubai mot Pune i västra Indien när chefspiloten behövde göra ett toalettbesök.

Panik i kabinen

På något märkligt, eller klumpigt, sätt kom andrepiloten åt styrspaken som hamnade i ett läge som gjorde att planet började störtdyka från 11277 meters höjd, enligt utredarna.

I rapporten heter det vidare att ”passagerarna blev vettskrämda och började skrika högljutt när bagage och spritflaskor började ramla ned i gångarna från bagageutrymmena över stolarna”.

Samtidigt var piloten klar med sitt toabesök och greppade tag i dörren till cockpit. Den var låst och öppnades inte av den panikslagne andrepiloten trots upprepade bankningar.

”Vad sysslar du med?”

Piloten hade i det läget bara en enda utväg för att rädda sig, besättningen och passagerarna. Han använde den nödkod som gäller ombord på Boeing 737-planet i fråga för att öppna dörren.

Enligt rapporten skrek den 39-årige piloten till sin andrepilot: ”Vad sysslar du med!?”

Men dramat var inte över. Piloten hade stora svårigheter att över huvud taget få loss styrspaken från den panikslagne pilotkollegans händer. Utredarna konstaterar att ”det fanns motverkande krafter mellan piloten och andrepiloten beträffande styrspaken”.

Dök över 2000 meter

Andrepiloten medgav under utredningens dång: ”Jag fick panik, kunde inte kontrollera planet eller ... öppna cockpitdörren eller svara på tilltal.”

Innan kaptenen lyckades ta sig in i cockpit störtdök planet 610 meter. Under tiden som han sedan fick fightas med andrepiloten för att få kontroll över styrspaken dök planet ytterligare 1520 meter.

Efter incidenten som kunde lett till en katastrof försökte kaptenen lugna passagerarna med att planet hamnat i en svårbemästrad luftgrop.

”Sömnig pilot” kraschade

Händelsen inträffade bara fyra dagar efter det att ett annat Air India Express-plan kraschat på Mangalores flygplats och då samtliga 158 ombord dödades.

I en rapport som läckt ut uppges det att en ”sömnig pilot” orsakade den kraschen.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM