Här lyfter Boeings jätte

Nya jumbon 747-8 är tillverkarens största passagerarplan nånsin

Foto: AP
Första versionen av jumbojet 747 flög i slutet av 1960-talet. Häromdagen provflögs senaste versionen 747-8 för första gången.
RESA

Boeings nyaste och största jumbojet har flugit premiärturen.

747-8 Intercontinental var i luften fyra timmar inför tusentals åskådare längs Paine Field airport nära Boeing-högkvarteret i Seattle.

Boeing 747-8 Intercontinental är tänkt som en utmanare till europeiska Airbus jätte A380.

Men trots att planet är Boeings största passagerarplan någonsin kommer man ändå inte upp i den europeiska uppstickarens kapacitet.

Längst i världen

747-8 kan ta 467 passagerare i tre olika klasser medan Airbus A380 klarar 525 passagerare.

Dock är 747-8:n världens längsta passagerarplan med sina 76,4 meter. Modellen har störts av upprepade förseningar, inte minst strejker, och när planet nu lyfte på jungfrufärden skedde detta två år senare än först planerat.

114 plan beställda

Planets största förtjänst är att det ska vara det mest bränslesnåla av alla jumbojet-plan. Enligt Boeing är kostnaden per passagerarsäte sex procent lägre än för konkurrenten A380.

114 plan har beställts och Lufthansa, som har en order inne på 20 plan, står först i kön tillsammans med Korean Air Lines.

76 av de beställda planen är fraktplan.

Airbus: Inte oroliga

Airbus försäljningschef John Leahy är inte direkt orolig för den nya konkurrenten. I en intervju med Financial Times förklarade han:

– Så här långt säljer vi tio plan på en 747-8.

De första exemplaren av av 747-8 ska levereras i slutet av det här året. Då hoppas Boeing också få ut de första exempelaren av helt nya modellen 787, ett projekt som är närmare tre år försenat.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!