Nu lyfter JetMan igen

Flyger genom Grand Canyon på sina vingar

1 av 2
Det ser nästan ut som Karlsson på taket när Yves Rossy kommer flygande. Fast istället för propeller på ryggen har han en vinge som drivs av fyra små jetmotorer.
RESA

Han kallas för JetMan och gör skäl för namnet.

Bilden på Yves Rossy säger allt.

Och nu ska han flyga i genom Grand Canyon på sina vingar.

Foto: JETMAN.COM
Yves Rossy – JetMan.

Den 51-årige schweizaren är både pilot och ingenjör och har själv konstruerat sina vingar och försett dessa med fyra små jetmotorer.

Det är de som håller JetMan, som han kallas, i luften.

Yves Rossy har flera gånger om bevisat att hans uppfinning fungerar och det under spektakulära förhållanden.

Först över kanalen

2008 flög han över Engelska kanalen som den förste i sitt slag. Och i fjol klev han ur korgen under en luftballong 2,5 kilometer över markytan och gjorde luftpiruetter innan han sedan tog mark hemma i Denezy i Schweiz.

Nu har han efter två års segslitna förhandlingar äntligen fått klartecken för sitt nästa våghalsighetsprov.

Fredag 6 maj kl nio på morgonen lokal tid ska Rossy hoppa från en helikopter och sedan flyga ned till Grand Canyon i USA och så längs med toppen så att åskådarna ska kunna följa honom bäst.

Slutnumret blir ett fallskärmshopp ned till marken där en väntande helikopter sedan för honom upp ur Grand Canyon.

Hoppade på motorcykel

Detta ska ske vid Grand Canyon West som drivs av indianstammen Hualapais. Där finns också en stor Skywalk, utrustad med glasgolv cirka 1300 meter över markytan, och som givetvis utgör allra bästa åskådarplats.

Inträdet kommer att kosta allt mellan 250 och 500 kronor för den som vill se det bästa stunttricket sedan senast det begav sig.

Det skedde 1999 när Robbie Knievel (Evel Knievels son) hoppade 75 meter på sin motorcykel över en smal passage och nästan en kilometer ovan mark.

FAKTA

Mer om JetMan på:

www.jetman.com

ARTIKELN HANDLAR OM