Nakenbilder skrotas på USA:s flygplatser

500 kameror får ny teknik efter massiva protester

Foto: AP
Med den nya programvaran ersätts nakenbilderna av en bild som bara ritar kroppens kontur. Kamerorna har textats sedan i vintras, bland annat här på flygplatsen i Las Vegas.
RESA

Nakenkameran ska tonas ned på amerikanska flygplatser.

Ny och avancerad programvara gör att nästan-naken-bilderna försvinner.

Det kommer inte ens att gå att avgöra om det är en man eller kvinna på bilden.

Kritiken mot nakenkamerorna har varit massiv i USA.

Den amerikanska transportmyndigheten har tagit åt sig av kritiken från massor av flygpassagerare som anser att de kränkts i säkerhetskontrollerna.

Det nya systemet har redan testats med framgång på tre flygplatser i USA

Las Vegas McCarran International

Hartsfield-Jackson Atlanta International

Ronald Reagan Washington National

Resenären får se samma bild

Steg för steg ska nu de nästan 500 nakenkameror som i dag finns på 78 amerikanska flygplatser utrustas med den nya programvaran.

Den nya tekniken gör det ändå möjligt för säkerhetskontrollanterna att upptäcka vapen eller bomber som bärs nära kroppen.

För att ytterligare förbättra för passagerarna kommer resenären att kunna se samma bild av sig själv som kontrollanterna ser.

Naket som back-up

Men det finns även en back up i form av en mer naken image som dock bara kan ses av en säkerhetskontrollant som är placerad i ett rum en bra bit från själva kontrollen.

– Den nya programvaran kommer att göra det möjligt för oss att hålla en hög säkerhetsnivå samtidigt som vi förbättrar passagerarnas upplevelse av kontrollen, säger John S Pistole, chef för säkerhetsorganet TSA inom den amerikanska transportsektorn.