Mus-teriet på flight SK903

RESA

SAS-flyget från Arlanda till New York ställdes in – på grund av världens minsta flygkapare.

En liten mus i kabinen gjorde det omöjligt att starta.

Nu har storyn utvecklas till något av ett mus-terium: Hade gnagaren en medbrottsling som klev av redan i New York?

Flight SK903 med destination New York skulle lyfta från Arlanda klockan 10.40 på onsdagsförmiddagen. Men på grund av en liten fripassagerare stoppades flighten.

– Ja, det stämmer tyvärr. Personalen har sett en mus på flighten över från New York till Arlanda. Så fort vi fick veta det tog vi beslutet att vi skulle gå igenom planet när det landat, säger Anders Lindström, presstalesman på SAS.

Personalen på Arlanda placerade ut musfällor, men försöken att fånga musen förblev fruktlösa.

Limplattor

Planet flögs sedan utan passagerare till Gardemoen i Oslo, där förhoppningen är att det ska kunna lyfta enligt tidtabell på torsdagsförmiddagen. För att få tag på musen har limplattor lagts ut på golvet i kabinen.

Men även om musen hittas och planet kommer iväg, återstår en del frågetecken att räta ut. Senare visade det sig nämligen att planet hade blivit försenat redan i New York.

Journalisten Ebba von Sydow, som var där på semester, väntade i över två timmar innan planet till slut kom iväg.

– Plötsligt kom det ett tjut från kabinen och personalen sa att de hade hittat en mus och att vi äntligen kunde åka, men tydligen fanns det flera. Det är ett musterium, som vi hade sagt i Göteborg, säger hon.

– Eftersom jag själv tillbringade en del tid på golvet med min nio månader gamla dotter känns det lite jobbigt att det sprang runt en mus där.

"Trodde problemet var löst"

Anders Lindström, SAS:

– Ja, det visar sig att de hade sett en mus i New York som sen hoppade av planet. Då trodde man att problemet var löst.

Men enligt en annan passagerare, som vill förbli anonym, finns det bara en mus. Passageraren menar att SAS ljuger och att de helt enkelt valde att åka från New York med musen ombord.

– Nej, nej, nej, så jobbar vi absolut inte. Det är en potentiell säkerhetsrisk att åka med en mus, så i så fall hade vi stannat i New York. säger Anders Lindström.