”Feta bör betala extra på flyget”

Hög före detta flygbolagschef: ”Höjda priser ska inte drabba de som försöker gå ner i vikt”

Foto: COLOURBOX
Flygbolagen vill ha lättare plan – men resenärerna blir altt tyngre.
RESA

Ska kraftigt överviktiga tvingas betala extra på flyget?

Ja, tycker en före detta ekonomichef på australiska flygbolaget Qantas.

– Flygbolagen kan inte bortse från detta problem länge till, säger han.

Tony Webber var tidigare chefsekonom inom Qantas-gruppen. Nu är han konsult och knuten till University of Sydney Business School.

I en artikel i tidningen Business Day in Fairfax skriver han om det ökande problemet med kraftigt överviktiga, ur flygbolagens perspektiv.

Drar mer bränsle

Det han framförallt siktar in sig på är att planens bränsleförbrukning ökar när resenärerna blir tyngre.

”Planets vikt är den viktigaste faktorn när det gäller bränsleförbrukning. Ju mer det väger desto mer bränsle går åt”, skriver Tony Webber, enligt sajten adelaidenow.com.

Ökande bränslekostnader tvingar på sikt flygbolagen att höja biljettpriserna. Men det bör inte drabba "de som försöker gå ner några kilo eller håller en stabil vikt”.

Istället vill Tony Webber att flygbolagen kompenserar sig genom att ta ut en extra avgift för kraftigt överviktiga.

3600 kr extra på långflygning

Enligt Webber har den genomsnittliga australiska kvinnan ökat i vikt från 59 till 72 kilo mellan 1926 och 2008, medan den genomsnittlige mannen ökat från 72 till 85 kilo.

För en flygning Sydney–London gör de allt tyngre resenärerna att det går åt närmare fyra fat extra flygbränsle på sträckan, ”vilket med dagens priser innebär cirka 472 australiska dollar” (närmare 3600 kronor).
”Det kanske inte verkar som mycket pengar men om du plussar på summan på alla flyg under ett helt år, kan den extra kostnaden radera ut ett flygbolags vinst”, skriver Tony Webber.

Svårt i praktiken

Han inser dock att en extra avgift för kraftigt överviktiga blir svår att införa i praktiken, eftersom det innebär att resenärer måste vägas vid incheckning.

Men samtidigt skriver han:

”I takt med att allt fler blir kraftigt överviktiga och priset på flygbränsle går upp kan inte flygbolagen bortse från tanken på en extra avgift länge till”.