Panik på BA-flight efter falsk varning

”Det här är ett nödläge. Vi kommer inom kort att nödlanda på vattnet.”

Foto: AP
British Airways-planet var på väg över Atlanten, från Miami till London.
RESA

Mitt i natten, på vägen över Atlanten, väcktes passagerarna på en British Airways-flight bryskt av ett meddelande i högtalarna:

”Det här är ett nödläge. Vi kommer inom kort att nödlanda på vattnet.”

Det förinspelade meddelandet, som helt utan förvarning spelades upp i kabinen, skapade panik ombord på flight BA 206 natten till lördag svensk tid. Planet hade startat från Miami i Florida tre timmar tidigare och var på väg till London.

– Vi tittade på varandra och var övertygade om att vi snart skulle dö, säger passageraren Duncan Farquharson till brittiska Daily Mail.

Resenärer grät och skrek

– Min hustru grät och andra passagerare började skrika, säger en annan resenär till The Telegraph. 

– Sedan spelades ett annat meddelande upp som sa till oss att strunta i den första varningen.

Men besättningens försäkringar om att nödmeddelandet spelats upp av misstag övertygade inte alla ombord.

– Tänk dig att du störtar ner mot en kall, blöt grav mitt i Atlanten. Det är en väldigt skrämmande tanke. Besättningens ursäkt var mycket lam och vi fick ingen förklaring till varför misstaget gjorts förrän flera timmar senare, när vi landat på Heathrow, säger Duncan Farquharson.

Inte första gången

En talesperson för British Airways menar att besättningen snabbt – cirka 30 sekunder efter det att varningsmeddelandet gått ut – lugnat resenärerna med att allt varit ett misstag och att det inte varit något fel på planet.

Bolaget bad också om ursäkt för att ha skapat ”oro i onödan”.

Men det här var inte första gången ett nödmeddelande av det här slaget spelats upp på en British Airways-flight av misstag. I augusti 2010 hände samma sak på en flight mellan London och Hongkong

ARTIKELN HANDLAR OM