Ryanairs vd: ”Jag är underbetald”

Tjänar 10,5 miljoner om året

Foto: AP
Ryanair-chefen Michael O´Leary är inte nöjd med sin lön – tröts att han tjänar över tio miljoner kronor om året.
RESA

Ryanair-chefen Michael O'Leary är inte nöjd med sin lön.

Trots att han tjänar över en miljon euro om året.

– Jag tror att jag är Europas mest underbetalda och ouppskattade chef, säger han.

Det är i en intervju med brittiska Management Today som Michael O'Leary beskriver sig själv som ”Europas mest underbetalda och ouppskattade chef”.

Ändå tjänar han motsvarande över 10,5 miljoner kronor om året.

Men Michael O'Leary har sin egen syn på saken:

– Jag tjänar ungefär 20 gånger så mycket som en genomsnittlig anställd på Ryanair och jag tycker gapet borde vara större, jag jobbar förmodligen 50 gånger hårdare.

Jämför sig med andra

Ryanair har sitt huvudkontor på Irland och O´Leary drar en snabb jämförelse med chefen för det andra stora irländska flygbolaget, Aer Lingus, som för övrigt Ryanair försöker att köpa.

– Jag tjänade 1,2 miljoner euro förra året då vi flög 80 miljoner passagerare. Aer Lingus-bossen fick 1,3 miljoner euro för att flyga nio miljoner passagerare.

I maj redovisade Ryanair en rekordvinst på cirka 4,5 miljarder kronor för det gångna räkenskapsåret.

Vill inte ta semester

I intervjun med Management Today kommenterar Michael O'Leary också fallet med den kvinna som fick betala flera tusen kronor i straffavgift för att hon inte kunnat skriva ut familjens boardingkort inför hemresan från semestern med Ryanair. Hennes protest på Facebook har gillats av över en halv miljon människor.

– När hon krävde kompensation svarade vi vänligt men bestämt, tack men det är du som ställt till det. Vi tänker inte ändra vår policy, säger O'Leary, som i en tidigare intervju kallade resenärer som dyker upp på flygplatsen utan utskrivna boardingkort för ”korkade”.

Själv ger han inte mycket för semestrar.

– Semester är ett fullständigt slöseri med tid. Jag åker bara för att jag har en fru och fyra barn som kräver att jag följer med varje år. Självklart flyger jag då Ryanair – men allt incheckat bagage kostar mig en förmögenhet.