Planet som ska ersätta Norwegians Dreamliner

Försenade Boeing-plan – då tar Airbus över nya långlinjer

1 av 5 | Foto: AIRBUS
Airbus A340-300 tillverkas inte längre men används av bland annat SAS och Finnair.
RESA

Här är flygplanet som ska rädda Norwegians långlinjepremiär.

Flygbolaget meddelade idag att man hyrt in två Airbus 340 i väntan på de försenade Dreamliner-planen.

De inhyrda planen, av modellen Airbus 340-300, kommer att flyga långdistanslinjerna till New York och Bangkok, som har premiär i början av sommaren.

Det var meningen att de linjerna skulle flygas med splitternya Boeing 787 Dreamliner, världens modernaste passagerarflygplan.

Men sedan mitten av januari har alla de 50 Dreamliner-plan som hittills levererats till flygbolag runt om i världen, belagts med flygförbud.

Började brinna

Problem med flygplanets batterier – som vid ett par tillfällen börjat brinna – ligger bakom flygförbudet.

Boeing har ännu inte hittat någon permanent lösning på problemet, vilket gör att Norwegian riskerar att inte få sina nya flygplan i tid till premiären för långlinjerna.

För att säkra flygningarna till New York och Bangkok meddelade i dag Norwegian att bolaget hyrt in två ersättningsplan av typen Airbus 340-300 till långlinjerna.

Norwegian har ingått ett avtal med det portugisiska leasingbolaget HiFly. Både flygplan och besättning ingår i avtalet.

16 år gamla plan

De två planen flögs först av Singapore Airlines, dit de levererades 1997. De senaste åren har planen flugit för Dubaibaserade Emirates.

Det finns totalt 232 Airbus 340-300 i drift världen över och modellen används av bland annat SAS och Finnair på långdistanslinjer. 

Men det fyrmotoriga planet blev inte den succé som Airbus hoppats på. I november 2011 beslutade den europeiska flygplansjätten att lägga ner tillverkningen, eftersom inte ett enda exemplar sålts på två år.

Passagerare som vill boka om sina biljetter, för att få flyga med Dreamlinern, har möjlighet att göra det men enligt Norwegian är det få som utnyttjat erbjudandet.