Fickknivar tillåts ombord på USA-flyg

Foto: THINKSTOCK
Från den 25 april kan du ta med både basebollträet och fickkniven på flyget i USA.
RESA

Efter den 11 september införde USA rejäla säkerhetsföreskrifter om vad som var tillåtet att ta med ombord på planet.

Sportutrustning och fickknivar tillhörde det som förbjöds – nu tillåts de i kabinen igen.

Det är den amerikanska säkerhetsmyndigheten TSA (Transport Security Administration) som står bakom de nya reglerna som kommer börja gälla den 25 april. Det blir då tillåtet att ta med basebollträ upp till 60 centimeter, golfklubbor, biljardköer och hockeyklubbor. Även fickknivarna med högst sex centimeter långa blad får medtas ombord. Liknande saker som rakblad och fullskaliga basebollträn kommer fortfarande att vara förbjudna.

Fokus på sprängämnen

Ändringarna har gjorts för att TSA ska kunna fokusera sina ansträngningar på sprängämnen, vilket innebär att det fortfarande kommer vara förbjudet att ta med sig vätskor innehållandes mer än 100 ml ombord.

Sedan tidigare är det även tillåtet att ha med sig oladdade skjutvapen i sitt incheckade bagage, om man har deklarerat dem i förväg hos flygbolaget.

Enligt Ekot protesterar det amerikanska flygfacket mot den nya policyn och anser att föremål som nu tillåts fortfarande kan utgöra en fara för flygsäkerheten om det är i händerna på fel passagerare.

FAKTA

ruta: Saker du inte ska säga på en flygplats

Så sent som förra veckan stoppades en man i Houston efter att han försökt ta med sig skjutvapen ombord. I ett försök att slippa deklarera dem hade han packat in dem i tidningspapper och lagt ner dem i en låda fylld med tvättmedel.

Skämta om vad du har i din väska. En passagerare på Michigans flygplats i USA sa "var försiktig, jag har en bomb i min väska" när han skulle passera säkerhetskontrollen. Flygplatskontrollanterna måste ta sådana skämt på allvar – vilket ofta leder till stora förseningar.

En passagerare i Phonenix fick inte ta med sig sina läskburkar genom säkerhetskontrollen och sa då till kontrollanten att båda burkarna innehöll en detonator som skulle sprängas om 30 sekunder.

En man missade sitt plan till Las Vegas – men hans väska kom med. Han sa då till gate-personalen "Föreställ er att det är en bomb i min väska. Jag är inte på planet, och den exploderar."

"Ska jag ta bort min pistol och bomb också?" undrade en passagerare som skulle gå igenom säkerhetskontrollen i Chicago.

Kristin Westesson

ARTIKELN HANDLAR OM