Plan ställdes in – efter blixtnedslag

1 av 5 | Foto: PRIVAT
”Det är så frustrerande att vi inte får någon information om vad som händer överhuvudtaget”, säger resenären Diana Ionescu. 
RESA

Åskovädret som drog över Stockholm i går nådde även Arlanda.

Efter att ett plan från Norwegian som skulle flyga till New York träffats av blixten senarelades resan – och i förmiddags ställdes den in.

Alla passagerare är nu strandade på flygplatsen.

Dreamlinerplanet mot New York skulle ha lyft från Arlanda 17.35 i går.

Men det blev aldrig någon resa. När planet stod på marken träffades det av blixten i går eftermiddags och blev sedan stående på Arlanda.

”Vi väntar fortfarande information från våra tekniker angående information om planet efter blixtnedslaget i dag”, skrev Norwegian på sitt Twitterkonto i går.

Enligt Swedavia har planet ställts in på grund av tekniska problem.

Ingen information

Enligt resenären Diana Ionescu fick resenärerna först information om att resan var försenad och de fick nya avgångstider varannan timme. I förmiddags, strax före 10-tiden, kom beskedet att resan var inställd och att de skulle hämta sina väskor.

– Det är så ledsamt. Sådant här kan hända, men det är så frustrerande att vi inte får någon information om vad som händer överhuvudtaget, säger resenären Diana Ionescu. 

”Boka med annat flygbolag”

Det enda beskedet de fått av flygbolaget är ett sms där det står att de kan få pengarna tillbaka eller boka en ny resa med bolaget.

Nästa möjliga avgång som de kan boka direkt från Arlanda till New York med Norwegian kommer att lyfta först på fredag.

– Det går ju inte. Jag har betalat 10 000 kronor, jag har bokat hotell för att vara borta en vecka. Det är folk här som har bebisar och det är äldre människor, säger Diana Ionescu och fortsätter: 

– Jag har inte bestämt mig än. Men jag funderar på att boka med ett annat flygbolag så att jag kommer i väg.

”Inte ta några chanser”

Enligt Norwegian ställdes planet in efter att teknikerna dragit slutsatsen att det inte kunde flyga.

Men flygplan är byggda för att klara blixtnedslag, vad är det för slags problem planet har?

– Det som är viktigt är att precisera att flyget är byggt för att tåla blixtnedslag. Men det som kan hända är att något av systemen har satts ur spel och man ska inte ta några chanser. Vilka problem som har uppstått känner jag inte till, men det vi kan säga är att planet står på marken på grund av detta, säger Lasse Sandaker-Nielsen som är informationschef på Norwegian.

Flygbolaget menar att de hela tiden informerat passagerarna om deras resa.

– Vi ger alltid den information som är den bästa vi sitter på för stunden. Vårt mål har varit att kunna fixa planet, men slutsatsen var att vi inte klarar att flyga helt utan risk igen. Det är frustrerande för passagerarna, men säkerheten går före allt. Teknikerna har försökt att göra allt för att få planet i luften igen.

ARTIKELN HANDLAR OM