”Vi startade en skola i Thailand”

Maria och David lämnade Sverige för Thailand

RESA

Efter ett härligt sommarlov i Thailand stod Maria Kiesbye Scholtyssek, 36, med sina tre döttrar på

Arlanda flygplats igen.

Och frågade sig "vad sjutton gör jag här?".

Ett halvår senare sålde de allt och lämnade Sverige. Maria, 36, och maken David, 38, bor med sina tre döttrar Amanda, 12, Andrea, 11 och Alicia, 5, i en stor enplansvilla i Kamala på Phuket.

Foto: PRIVAT
Familjen Kiesbye Scholtyssek kopplar av på stranden i Kamala. Stående: Amanda, 12, och pappa David. Sittande: Mamma Maria, Alicia, 5, och hunden Jeffee. Liggande: Andrea, 11.

I trädgården finns en liten pool och på det lilla gästloftet ovanför carporten sitter en skylt med texten "Pensionat Mormor".

Det enda som stör den idylliska bilden är den höga muren som omgärdar hela tomten - en påminnelse om att vi inte befinner oss i ett villaområde i en svensk småstad.

Familjen har bott i Thailand sedan mars 2004 och har inga som helst planer på att flytta tillbaka till Sverige.

Huset de bor i, som är på runt 150 kvadrat, hyr de för cirka 2 400 kronor i månaden. De har skrivit ett kontrakt som gäller i 3 x 30 år, men eftersom de thailändska bostadslagarna är ganska snåriga vet de inte säkert hur länge de får bo kvar.

- Men vi har haft tur och fått tag i en ärlig thailändare som inte försöker lura oss på pengar i alla fall, säger Maria.

Som egenföretagare jobbade både Maria och David hårt hemma i Sverige.

Under 2000 fick David plötsligt en allt mer ihärdig huvudvärk, något han avfärdade som stress, eller kanske en kota som hamnat snett.

Men en uppmärksam granne som arbetade inom vården kommenderade iväg David till sjukhuset - något som kan ha räddat hans liv. David hade fått en hjärnblödning.

- Jag hade aldrig åkt in till sjukhuset själv, säger han.

David har fortfarande problem med koncentrationen, och närminnet är inte riktigt vad det varit. Men på det stora hela har han hämtat sig bra.

I dag är David halvtidssjukskriven och ägnar dagarna åt att umgås med döttrarna och sköta markservicen hemma i huset.

- Men det börjar allt klia lite i fingrarna nu, säger David.

Maria däremot har fullt upp.

När familjen flyttade tog de med sig en lärare till barnen - och innan de visste ordet av hade de startat en svensk skola på Phuket. Från början var det tre elever, i januari var de uppe i 17 och till hösten 2006 har de fem lärare och som mest 50 barn inskrivna.

- Vi startade skolan först och främst för att våra barn skulle få klasskamrater, säger Maria.

Hon arbetar heltid med skolan, mest med det administrativa, men har ännu inte haft möjlighet att ta ut någon lön.

Familjen klarar sig än så länge, på Davids sjukpension och på sparade pengar från försäljningen av företaget och huset i Sverige.

- Hemma skulle pengarna ha tagit slut fortare, då skulle vi behövt vinterkläder, mobiltelefoner och märkeskläder till tjejerna. Här behöver man inte sånt, säger Maria.

Tjejerna saknar inte sina märkesjeans, men väl kompisarna hemifrån.

- Jag längtar efter godis och mormor. Och Bamse, säger Alicia, 5 år, innan hon springer iväg och hoppar i poolen.

FAKTA

Läs också:

Cecilia Lundblad